Fietspompen

U heeft een zachte band en geen fietspomp. U wilt er een kopen. Maar welke fietspomp heeft u dan nodig?

Fietspomp soorten

Alle fietspompen doen hetzelfde, ze zorgen ervoor dat de fietsband is opgepompt. Wat zijn dan eigenlijk de verschillen?

Dit zijn alle fietspompen op een rij:

De fietspomp

Op de rechter afbeelding ziet u de klassieke vloerpomp . De pomp kop wordt bevestigd aan het ventiel van de band. Door het op en neer bewegen van de pompstang wordt er lucht door de pompslang geperst en dat zorgt voor een opgepompte fietsband.

De verschillen tussen de pompen zitten in de extra opties van de fietspomp. Zo heeft een fietspomp met druk/manometer een klokje waarop de spanning van de band te zien is, zo komt er niet te veel of te weinig lucht in de band. Verder functioneert de pomp precies hetzelfde als de vloerpomp.

De minipomp/ handpomp lijkt precies op de vloerpomp maar is dan een stuk kleiner. Deze is ideaal mee te nemen onderweg.

Bij de elektrische fietspomp hoeft men niet zelf te pompen. De pomp zorgt voor de lucht waardoor de band moeiteloos wordt opgepompt. In de meeste gevallen heeft de elektrische fietspomp een manometer waarop de luchtdruk te zien is. Zo kan er gezien worden hoeveel lucht er zin in de band, en of dat voldoende is.

De frame pomp is een hele kleine pomp die te bevestigen valt aan de fiets. Door het heen en weer te bewegen van de staaf wordt er lucht gecreëerd. Een mini versie van de klassieke pomp dus.

De Co2 pomp is een hele kleine fietspomp die makkelijk in een jaszak past. Het oppompen van de fietsband gaat snel met deze fietspomp. Door Co2 cartridges in de fitting van de pomp te plaatsen, is de fietspomp klaar voor gebruik. De cartridges zijn los verkrijgbaar.

De voetpomp werkt precies hetzelfde als de rest. Het verschil in deze pomp is de bediening. De bovengenoemde pompen worden met de hand gebruikt. En deze pomp wordt bediend met de voet.

Bandenspanning

De juiste bandenspanning verschilt per fiets/band/gebruiker. Op elke band staat de maximale bandenspanning en steeds vaker staat er ook een minimale bandenspanning op. Is de persoon vrij zwaar dan is het beter om dichterbij de maximale bandenspanning gaan zitten, is de persoon wat lichter dan is het handig om de bandenspanning wat leger houden en wat meer comfort uit de band halen. Om het maximale uit de banden te halen is het belangrijk om goed op de bandenspanning te letten!