Fietsroutes Noord-Holland

Noord-Holland is een prachtige provincie voor fietstochten. Je vindt hier wonderschone natuurgebieden, pittoreske dorpjes, weidse polderlandschappen en bezienswaardige steden. Veel fietsroutes voeren je langs de kust, over de dijken en door de duinen. Geniet van alles wat nog meer typisch Hollands is: grazende koeien en schapen, uitgestrekte stranden, historische grachten, stoere windmolens en typische Hollandse huizen. Fiets door het groen van het bos, de hei of het grasland. Rust uit bij een gezellig strandtentje op het Noordzeestrand. Neem de veerboot naar Waddeneiland Texel en ervaar de unieke natuur. Of ga op ontdekkingstocht in een van de magnifieke steden, zoals Amsterdam, Alkmaar of Hoorn.

Fietsroute Kop van Noord-Holland en Texel

In het noorden van Noord-Holland vind je Texel en de Kop van Noord-Holland. Maak bijvoorbeeld een fietstocht in en rond Den Helder. Natuurgebied de Donkere Duinen en het Maritiem Museum zijn hier belangrijke hoogtepunten. Een andere mooie fietsroute loopt over de Westfriese Omringdijk. Deze voert je vanaf Alkmaar door het binnenland van Noord-Holland naar de IJsselmeerkust en de plaatsen Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen.

Vanuit Den Helder pak je de veerboot naar Texel. Dit is het grootste Nederlandse eiland in de Waddenzee. Hier ligt meer dan 140 kilometer aan fietspaden. De diverse fietsroutes voeren je langs zeven schattige dorpjes, duinen, bos, grasland, heide en het strand. Langs de westkust van het eiland vind je het brede strand en Nationaal Park Duinen van Texel. In het noorden ligt het unieke natuurgebied De Slufter, een kwelderlandschap met bijzondere planten. Langs de zeedijk in het oosten heb je schitterende vergezichten over de Waddenzee.

Fietsen langs de duinen bij de Noordzee

In het westen van de provincie Noord-Holland liggen de duinen, de stranden en de Noordzee. Op de vele mooie fietsroutes kom je langs bekende badplaatsen zoals Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Wijk aan Zee en Zandvoort. Fiets bijvoorbeeld eens een route door het unieke Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit natuurgebied ligt net onder IJmuiden. De fietstocht loopt over de duinen en langs veenpolders, historische landgoederen en fraaie bossen. Leuke plaatsen om met deze route te combineren zijn Bloemendaal en Haarlem.Op toertocht over de dijken bij het IJsselmeer en Markermeer

Langs de oostkust van Noord-Holland liggen het IJsselmeer en het Markermeer. Hier liggen een aantal steden en dorpen die ware toeristische trekpleisters zijn. Het betreft onder meer Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Edam en Monnickendam. Deze plekken zijn ideaal voor een tussenstop op je fietsroute. Eet bijvoorbeeld een visje in de haven van vissersdorp Volendam en geniet er vanaf het terras van de oud-Hollandse schepen en de typerende huisjes en klederdracht. Of beleef in Hoorn de glorierijke Gouden Eeuw. Deze VOC-stad heeft een enorm rijke geschiedenis. Deze zie je ook nu nog terug in de grachten, de herenhuizen en de haven. Je kunt er bovendien fantastisch winkelen.

Prachtige fietstochten door de natuur en polders

In Noord-Holland zijn ontzettend veel prachtige regio’s te vinden. Ook in de regio Gooi & Vecht liggen diverse aantrekkelijke fietsroutes. Wat dacht je van de Gooise Heideroute? Deze schitterende fietsroute voert je langs de verschillende heidevelden bij Bussum, Laren en Hilversum. Op je route kom je ook oude landgoederen en stille bossen tegen. Hou je van het water? Dan is een rondje langs de Vecht en de Loosdrechtse plassen een uitstekend idee. Koffie met gebak op een terrasje aan het water hoort er natuurlijk bij.

Fietstocht door de Zaanstreek

Een fietstocht door de Zaanstreek, bij Zaandam en Zaandijk, mag je ook absoluut niet missen. Je fietst hier door het oer-Hollandse polderlandschap met de beroemde windmolens van de Zaanse Schans. Ook de typische Zaanse woningen en pakhuizen zijn mooi om te zien.

Op de fiets naar bruisende steden

Ontdek de verschillende steden in Noord-Holland op je fiets! Maak bijvoorbeeld een rondje door Amsterdam. Fiets een mooie route langs de oude Grachtengordel, het Koninklijk Paleis op de Dam, de Wallen, het Rijksmuseum, het Vondelpark en het Amsterdamse bos. Onze hoofdstad biedt genoeg mogelijkheden voor een heerlijk dagje fietsen. Of verken Alkmaar op de fiets. Geniet in deze bruisende prachtstad van de wereldberoemde kaasmarkt, knusse hofjes, leuke winkels en smalle karakteristieke straatjes.

E-fietskaart van ‘Groot Amsterdam’

Fietskaart, fietsmap voor de elektrische fiets

Vakantie of dagje uit met leuke fietsroutes Noord-Holland

Fietsen in Noord-Holland is een onvergetelijke belevenis. Er liggen vele kilometers goede fietspaden en via het fietsroutenetwerk met fietsknooppunten kun je zelf een route samenstellen. Ook zijn er al een groot aantal fietsroutes voor je uitgestippeld. Laat je onderweg verrassen door de prachtige omgeving en stap regelmatig even af. Je zult namelijk tal van bezienswaardigheden tegenkomen. Verder is het af en toe heerlijk om even helemaal tot rust te komen op een bankje in de natuur. Of geniet van de gezelligheid en heerlijkheden in een leuk cafeetje of restaurant. Het plannen van een fietsvakantie of een actief dagje uit naar Noord-Holland is kortom een echte aanrader.