Fietstassen

Een goede fietstas voor je elektrische fiets is geen overbodige luxe. Een waterafstotende ruime tas voor al je boodschappen of je werkspullen is een must-have voor de meeste fietsers. Maar niet alle fietstassen zijn geschikt voor op een elektrische fiets. Het is namelijk zo dat bij veel elektrische fietsen de fietsaccu in de bagagedrager verwerkt is. Hierdoor is de bagagedrager van een e-bike meestal breder dan die van een niet-elektrische fiets.

Fietstassen die passen op een elektrische fiets

De meeste fietstassen passen gewoon op een elektrische fiets waarbij de fietsaccu in de bagagedrager is weggewerkt. De brugmaat van een dubbele fietstas is namelijk altijd wel breed genoeg ten opzichte van je bagagedrager. Alleen bij enkele fietstassen moet je opletten. De enkele fietstas klik je namelijk tussen de fietsaccu en de bagagedrager (zie afbeelding hiernaast). Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de fietsaccu en de bagagedrager van de elektrische fiets. Is de fietsaccu van je elektrische fiets niet onder de bagagedrager dan heb je ├╝berhaupt geen probleem voor het plaatsen van een fietstas achterop.

ruimte tussen accu fiest

Enkele fietstassen

Een enkele fietstas is meestal een pakaftas. Als de ruimte tussen accu en bagagedrager groot genoeg is, is de kans groot dat je een enkele tas aan je elektrische fiets kunt bevestigen. Sommige tassen maken gebruik van een riem of klittenband: dan is montage aan de bagagedrager vaak geen enkel probleem. Tegenwoordig houden veel merken rekening met het feit dat steeds meer mensen op een elektrische fiets rijden. Bij het ontwerpen van nieuwe fietstassen wordt dan ook rekening gehouden met het feit dat de tas aan de bagagedrager van een elektrische fiets kan komen te hangen. Let bij de aanschaf van een enkele fietstas of pakaftas dus op de dikte van de ophanghaken. Twijfel je? Meten is weten! Meet voor aankoop de afstand tussen de fietsaccu en de bagagedrager en je komt niet voor verassingen te staan.

Dubbele fietstassen

De bagagedragers van elektrische fietsen met een fietsaccu in de bagagedrager zijn vaak breder dan normale bagagedragers. Wil je een set dubbele fietstassen op je elektrische fiets? Dan is het verstandig om eerst te kijken naar de bevestigingsbanden die over de bagagedrager komen te liggen. Het is ideaal wanneer deze verstelbaar zijn, zodat je ze kunt aanpassen aan de breedte van de drager. Vaak gebeurt dit door kleine riempjes, waarmee je de tas gemakkelijk kunt aanpassen. Ook bij dubbele fietstassen is het nu vaak zo dat de fabrikant al rekening houdt met de breedte van de bagagedrager. De meeste dubbele fietstassen passen dus gewoon op een elektrische fiets waarbij de fietsaccu in de bagagedrager is weggewerkt.

Andere soorten fietstassen

Natuurlijk kunt je ook een ander soort fietstas aanschaffen. Stuurtassen, zadeltassen en frametassen zijn geschikt voor alle typen fietsen: die kun je dus ook prima op een e-bike monteren. Veel merken hebben fietstassen in het assortiment die speciaal geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Waar kun je nog meer op letten?

Tegenwoordig zijn de meeste fietstassen uitgerust met reflectie. Hierdoor bent je in het donker beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Wil je tijdens het fietsen niet met je voeten tegen de tas stoten? Kies dan voor een model met afgeschuinde hoeken. Tot slot heb je de keuze uit heel veel verschillende kleuren en prints.