Fietsverlichting

Terug naar vorige pagina

Volgens de Nederlandse wetgeving moet iedere fiets in Nederland uitgerust zijn met fietsverlichting. Zowel voor- als achterlicht. Dit is natuurlijk voor de veiligheid van de fietser zelf en het verkeer om de fietser heen. Fietsverlichting heeft in principe twee functies, zorgen dat de fietser overzicht heeft op de weg en de zichtbaarheid van de fietser. Maar welke lamp heeft u nou nodig? Hieronder worden de verschillende soorten lampen en functies uitgelegd.

Algemene regels

Wat zijn de regels rondom fietsverlichting eigenlijk? En wat zijn de consequenties als de regels niet worden gevolgd? Voor vaste verlichting gelden de volgende regels:

 • Voor- en achterlicht is verplicht
 • Het voorlicht moet wit of geel zijn
 • Het achterlicht moet rood zijn
 • Lampen mogen niet knipperen

Voor losse verlichting gelden er meer regels. Naast de standaard regels van vaste verlichting komt er nog het een en ander bij, namelijk:

 • Het lampje moet goed zichtbaar zijn: Er mag niks voor of overheen hangen
 • Het lampje mag alleen vast gemaakt worden op het bovenlichaam; Hoofd, armen en benen zijn dus niet voldoende

Reflectoren:

 • Reflectoren zijn verplicht
 • Aan de achterzijde, rode reflectoren (Geen Driehoeks vorm)
 • Aan de trappers, gele reflectoren
 • De banden van de fiets moeten voorzien zijn van witte of gele reflectoren

Boetes

Voor het niet naleven van de verkeersregels krijgen de fietsers natuurlijk een boete.

 • Voor- en achterlicht niet aan bij slecht zicht
 • Fiets zonder reflectoren op achterkant, trappers en wielen
 • Verkeerde kleur reflectoren
 • Reflectoren/lampjes op verkeerde plekken
 • Knipperende lampjes
 • Ontbrekende lampjes
 • Teveel verlichting

De bovenstaande overtredingen worden bekeurt met een bedrag van €35,- euro. Dit bedrag is exclusief 9 euro administratie kosten. Het fietsen met lampjes/reflectoren met de verkeerde kleur bedraagt €55,- euro. Ook dit bedrag is exclusief administratie kosten.

Hoeveel soorten fietsverlichting zijn er?

Er zijn vier soorten fietslampen:

Deze lampen werken zowel op batterijen als op een dynamo. De wat oudere fietsverlichting heeft vaak nog een traditionele dynamo. Daar zitten in de meeste gevallen gloeilampjes bij. In de gloeilamp zit een draadje dat heet wordt en letterlijk gaat gloeien en dat zorgt voor licht. Het nadeel aan de gloeilamp is dat het gloeidraadje vaak snel doorbrandt.

Een goede oplossing voor de traditionele gloeilamp, is een halogeenlamp. Die werkt bijna hetzelfde. Een halogeenlamp wordt echter twee keer zo heet als de gloeilamp maar het gaat ook twee keer langer mee. De halogeen lamp geeft minder licht dan de LED. Zowel een accu als batterijen kunnen worden gebruikt voor halogeen lampen.

Tegenwoordig hebben de meeste fietsen LED lampjes. Led lampen zijn de meest zuinige vorm van verlichting en gaan ook veel langer mee. Een Led lamp gaat gemiddeld 50.000 uur mee. Het licht van een Led is vel maar het nadeel is dat het een klein lichtbundel is.

Xenon verlichting komt niet vaak voor op de fiets. Xenon lampjes worden elektrisch gestart. Net als bij de gloeilamp zit er in Xenon lampjes gas, maar er zit geen gloeidraad in. Xenon lampjes zijn heel vel en zorgen voor heel veel licht. Ook heeft Xenon een langere levensduur vergeleken met de halogeen lampen.

Zichtbaarheid

LED lampen kunnen verdeelt worden in verschillende categorieën. De meest voorkomende lampjes zijn de mini led lampjes; deze werken op batterijen. Ze zijn bijna overal te verkrijgen.

Deze lampjes hebben een elastiekje en zijn te bevestigen op kleding of op de fiets. De mini’s geven niet veel licht, maar wel net voldoende om zichtbaar te blijven voor het verkeer. Deze lampjes hebben één led. Vaak worden deze gebruikt bij het fietsen in de bebouwde kom, in de stad of in de buurt van woonwijken. Door de straatverlichting is de weg in de meeste gevallen goed zichtbaar en is sterker licht niet altijd nodig.

Voordelen van de mini’s:

 • Goedkoop
 • Klein en handig mee te nemen

Nadelen van de mini’s:

 • Gaan niet lang mee
 • Geven niet veel licht

Mini’s upgrade

Naast de mini’s zijn er ook led lampen met drie Leds. Deze produceren drie keer zoveel licht als de mini’s. Ook deze lampjes werken op batterijen. Ze zijn te bevestigen aan kleding, tassen en op de fiets. Met behulp van beugels worden deze lampen gemonteerd op de fiets. De lampjes zijn zowel voor als achter op de fiets te bevestigen. Ook deze lampen zijn bijna overal te verkrijgen.

Voordelen:

 • Meer licht
 • Gaan langer mee
 • Klein en handig
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Niet genoeg licht voor overzicht op de weg.

Zicht hebben

Voor het fietsen buiten de bebouwde kom en op onverlichte paden is het belangrijk om goed zicht te hebben. Daarvoor hebben fietsers meer licht nodig dan wat één led lampje kan bieden. De sterkere lampen zijn vaak voorzien van een accu en hebben vaak een hogere lichtopbrengst. De lichtsterkte van deze lampen beginnen meestal bij 300 lumen. De Cateye is een goed voorbeeld van een sterke lamp. Deze lamp heeft drie standen: Lage intensiteit (200 Lumen) , middel (400 Lumen), hoge intensiteit (800 Lumen). Doormiddel van deze lamp wordt het fietsen op een onverlichte weg of door het bos een stuk makkelijker gemaakt. De lamp heeft een oplaadbare accu en valt op te laden via USB. Deze lampen worden op het stuur bevestigd.

Hoge vs middel intensiteit

Lux, Lumen en Candela

Lux, Lumen en Candela zijn termen die heel vaak voorkomen rondom verlichting, maar wat betekenen deze eenheden nou eigenlijk? De totale hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in Lumen, hoe hoger de lumen, des te meer licht. Lux geeft aan hoe sterk het licht is op een specifiek punt bijvoorbeeld tegen de muur of op de tafel. Candela zegt iets over de sterkte van het licht maar niet over de totale hoeveelheid licht. Candela is dus het aantal Lux dat een lichtbron produceert op één meter afstand.

Dynamo’s

Naast de USB oplaadbare verlichting en de batterijen zijn er natuurlijk ook nog de klassieke dynamo’s. De klassieke dynamo zit vast aan de voorvork, aan het frame bij het voorwiel. Door de dynamo tegen het wiel aan te drukken, wekt de dynamo stroom op tijdens het fietsen. Dit zorgt ervoor dat het voor- en achterlicht op de fiets gaan branden. Het voordeel aan een dynamo is dat het geen baterijen nodig heeft en dus milieuvriendelijk is. Daarnaast zit de dynamo vast aan de fiets en kan dus niet vergeten of gestolen worden. Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan de dynamo. De bedrading van de dynamo is vaak kwetsbaar en gaat snel kapot, daarnaast kan vuil ervoor zorgen dat de stroomkring onderbroken wordt. Door dat de dynamo op het wiel drukt, zorgt deze voor extra weerstand en wordt fietsen zwaarder. Ook maakt een dynamo veel geluid.

Gelukkig is de traditionele dynamo door de jaren heen verbeterd. Tegenwoordig bestaat de Naafdynamo. Deze dynamo werkt in principe hetzelfde als de traditionele dynamo. Het verschil tussen deze twee is de positie. Zoals eerder aangegeven is de traditionele dynamo bevestigd aan de voorvork, aan het frame bij het voorwiel. De naafdynamo daar in tegen, is gemonteerd aan het as van het voorwiel. Dit zorgt ervoor dat de naafdynamo altijd draait tijdens het fietsen. De naafdynamo maakt geen geluid en is licht. Hierdoor is er geen weerstand tijdens het fietsen. Ook is de naafdynamo minder kwetsbaar. Een nadeel aan de naafdynamo is dat deze relatief duur is.