Fietszadels

Terug naar vorige pagina

Alles over fietszadels

Veel fietsers klagen over zadelpijn tijdens of na het fietsen. De pijn kan komen doordat de zadel versleten is of simpelweg gewoon niet lekker zit. De zadel biedt dan niet voldoende ondersteuning. Door de juiste zadel aan te schaffen, die geschikt is voor het lichaamstype, voorkomt men deze klachten. Maar hoe weten we welke zadel bij welk lichaamstype past? Een aantal factoren spelen hierbij een rol. Lees verder voor meer informatie over fietszadels.

Verschillende soorten zadels

Er zijn verschillende soorten en modellen zadels. Hieronder zijn ze allemaal op een rijtje gezet:

 • Basiszadel
 • Gelzadel
 • Breed zadel
 • Zadel met gleuf
 • Leren zadel
 • Zadel met verlaagde neus

Basiszadel
De basis zadel heeft een harde onder plaat en laag dempende schuim. Daaroverheen zit een lederen overtrek. De meest voorkomende klachten bij de basis zadel zijn pijn aan het zitvlak en pijn in de onderrug.

Gelzadel
De gelzadel geeft een betere zitdrukverdeling dan de basiszadel. De gel vormt zich naar het zitvlak van de fietser. Echter is té veel gel is niet goed, de zitbotjes zakken dan weg in de gel waardoor het gewicht door de andere delen gedragen wordt. Wel dempt de gelzadel de trillingen tijdens het fietsen en dat is een groot voordeel.

Breed zadel
Voor een rechte houding tijdens het fietsen, wordt de brede zadel geadviseerd. Als vrouw is het beter om een brede zadel aan te schaffen. Dit komt omdat de zitbotjes van de vrouw verder uit elkaar staan vergeleken met die van de man. De brede zadel zorgt voor goede ondersteuning van het zitvlak en dat helpt tegen de pijn.

Zadel met gleuf
De zadel met een gleuf is ideaal voor de man. Voor de vrouw heeft de gleuf niet zoveel nut. De gleuf zorgt ervoor dat het geslachtsdeel van de man niet bekneld raakt. Sinds het bericht over impotentie bij mannen is deze zadel erg populair geworden. Het midden van de zadel biedt geen steun, het is dus niet erg om daar een gleuf in te maken. De gleuf biedt verlichting voor de prostaat. Ook heeft de gleuf als voordeel dat er lucht kan doorstromen, zo wordt de warmte afgevoerd.

Leren zadel
De leren zadel neemt de vorm aan van het zitvlak. Ook past het zich aan, aan het lichaam van de fietser. De leren zadel heeft het voordeel dat het niet warm wordt. Een nadeel aan de leren zadel is dat het heel veel onderhoud nodig heeft. En het inrijden van deze zadel duurt lang.

Zadel met verlaagde neus
De zadel met verlaagde neus is ontworpen om de fietser meer op de zitbotjes te laten steunen. De neus is verlaagd waardoor de fietser gedwongen is om op de zitbotjes te leunen. En dat zorgt voor een rechte houding. Echter vinden sommige fietsers dit vervelend doordat er te veel druk terecht komt de zitbotjes en dat veroorzaakt pijn.

Verschillen tussen mannen & vrouwen

De zitbotjes van een vrouw staan verder uit elkaar vergeleken met die van een man. Daardoor hebben vrouwen dus een bredere zadel nodig. De afstand van de zitbotjes van de man is een stuk smaller. Ook zit er een verschil in de dijbenen van de mannen en vrouwen. De dijbenen van een vrouw lopen in een boog, die van en man zijn recht.

Framehoogte

De frame maat is de hoogte van de fiets. Het zegt iets over de afstand van de trapas tot aan het zadelpen. Om de framemaat van de fietser te berekenen moeten de benen 15 cm uit elkaar staan. Daarna wordt de lengte van het binnen been opgemeten. Zonder schoenen, vanaf de voeten tot aan het kruis. Deze afstand moet vermenigvuldigd worden met 0.68. Dat is dan de framemaat. Als de fiets een geveerde zadelpen heeft, dan moet er 4 cm van de berekende framemaat afgetrokken worden.

Bekijk hier de framematen:
https://www.fietsenwinkel.nl/framemaat/maattabellen

Zadelhoogte

Er zijn drie methodes om de zadelhoogte af te stellen.

 • De Hiel – methode
 • De 109% – methode
 • De Holmes – methode

De Hiel methode:
De hiel methode is de makkelijkste en snelste manier om de zadelhoogte af te stellen. Maar het is ook de minst precieze manier. In drie stappen is de fiets afgesteld.

Stap 1:

Binnenbeen lengte x 0,68

Stel de fiets af op heuphoogte. Dit doe je door naast de fiets te gaan staan en de zadel te verstellen.

Stap 2:

Ga op de zadel zitten en plaats je hiel op het pedaal.

Stap 3:

Als het been comfortabel gestrekt kan worden, dan is de zadelhoogte goed. Let wel op! Het been mag niet te ver gestrekt zijn.

De 109% Methode:  

Met de 109% methode krijgt men een heel accuraat resultaat. Dit komt omdat je bij deze methode alles opmeet  en berekend.

Stap 1:

Ga tegen de muur staan een dik boek tussen de benen. Duw het boek goed omhoog.

Stap 2:

Trek een streepje op de muur langs de bovenkant van het boek. Dit is de hoogte van je binnen been lengte.

Stap 3:

Meet de afstand in millimeters vanaf het markeerpunt tot aan de grond.

Stap 4:

De zadelhoogte moet gemiddeld 109% zijn van de binnen been lengte. Vermenigvuldig de opgemeten beenlengte met 1,09. Het resultaat is de zadelhoogte in millemeters.

De Holmes methode:

Met de Holmes methode krijgt men het meest precieze resultaat. Het is de meest wetenschappelijke methode van de drie. Doordat er bij deze methode ook rekening gehouden wordt blessurepreventie. Bij de eerste twee methodes wordt hier niet naar gekeken. Er wordt uitgegaan van een optimale kniehoek tussen de 25 en 35 graden. Dat is de hoek tussen de boven- en onderbeen als het pedaal zich in de laagste positie bevindt. Indien je veel last hebt van je knie, dan is de optimale hoek 25 graden.

Deze methode kan zelf uitgevoerd worden of door een professional gedaan worden.

Benodigdheden:

 • Fietstrainer/ rollerbank
 • Camera
 • Iemand die de video kan maken of een camera standaard

Stap 1:

Zet je fiets op een fietstrainer en begin met fietsen. Fiets op een rustig tempo zodat je de video op het juiste moment kan stopzetten.

Stap 2:

Laat je van de zijkant filmen terwijl je fietst. Het filmpje moet minimaal een minuut duren zodat je een paar keer kan meten.

Stap 3:

Bekijk de video en pauzeer het wanneer het pedaal zich in de laagste positie bevindt. Door middel van een geodriehoek kun je de hoek opmeten. Als de hoek groter is dan 35 graden, dan moet het zadel omhoog. Is de hoek kleiner dan 25 graden, dan moet het zadel omlaag.