Handvatten

Gebruik van goede (passende) handvatten op de fiets is zeer belangrijk, niet alleen voor grip maar ook voor comfort. Handvatten zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Het is dan ook zeer belangrijk je goed te laten informeren over welke type bij jou of jouw fiets past. Op iedere e-bike die je koopt zitten handvatten, echter kom je er in de praktijk pas echt achter of deze voor jouw situatie geschikt zijn. Het is belangrijk dat je goed grip hebt en dat de handvatten op het stuur passen, de doorsnede van de stuurstang kan namelijk verschillen waardoor het handvat minder goed kan passen.

Ergonomische handvatten

Ergonomische handvatten worden vaak gripshift handvatten genoemd. Dit zijn handvatten die helpen om het comfort van het fietsen te verbeteren. Met ergonomische handvatten heb je geen last meer van je polsen tijdens het fietsen. Ergonomische handvatten zijn te herkennen doordat ze iets dikker zijn en meer rondingen hebben dan normale handvatten.

Verschillende handvat materialen

Leren fietshandvatten 

Leren handvatten hebben als eigenschap dat je minder snel zweethanden krijgt. Het leer ‘ademt’ namelijk en zeker op langere tochten heb je hier veel profijt van! Over het algemeen zijn leren fietshandvatten niet de goedkoopste. De prijs hangt niet alleen af van het materiaal maar heeft mede ook te maken met het merk en type handvat dan wel type fiets. Naast de functionele voordelen zien ze er ook nog eens heel goed uit!

Foam fietshandvatten

Foam handvatten zijn ook wel bekend als schuimrubberen handvatten. Dit type handvat heeft als eigenschap dat het water opneemt. Denk hierbij aan regenwater of vocht van het transpireren. Doordat het water opneemt komt het handvat echter wel los van het stuur en hier moet dan ook rekening mee worden gehouden. Daarnaast is het materiaal zelf heel prettig en zacht wat fijn is tijdens een rit op een ongelijke ondergrond.

Rubberen fietshandvatten

Rubber is een behoorlijk stoer maar elastisch materiaal, ideaal voor fietshandvatten! Het enige nadeel van het stroeve materiaal is dat het lastig kan zijn om het handvat op de fiets te monteren. Het is een zeer duurzaam materiaal wat door zijn elasticiteit lang meegaat en wel tegen een stootje kan!