MERKEN

Sparta elektrische fietsen -
reviews & ervaringen

Sparta elektrische fietsen

Slim, innovatief en enjoy the energy! Op deze pagina vind je de Sparta elektrische fietsen collectie. Ben je benieuwd naar de gebruikerservaringen van andere Sparta gebruikers? Bekijk dan alle gebruikerservaringen onder het tabblad “reviews”!

Sparta kent een rijke geschiedenis. Om te beginnen bij het begin gaan we terug naar het jaar 1917. Toen werd het merk Sparta opgericht door de heren Schakel, Verbeek en Krijgsman in Apeldoorn. In 1920 maakte Sparta haar eerste eigen fiets. In de daaropvolgende jaren kwam daar de productie van melkkarren, transport- en bakfietsen bij. Later begint Sparta met de productie van gemotoriseerde rijwielen, waarmee Sparta in de jaren veertig uitgroeit tot grootste motorfietsfabrikant in Nederland.

Vanaf begin jaren ‘50 was het een logische stap voor Sparta om zich ook op de productie van bromfietsen te richten. De Nederlandse bromfiets is bezig met een inhaalslag en verovert de wereld.
Eind jaren ‘60 nam Sparta opnieuw rijwielen in productie. Een goede zet! Toen in 1975 de helmplicht ingevoerd werd, stortte de bromfietsmarkt totaal in. In 1985 werd de bekende Spartamet geïntroduceerd. Sparta was hiermee, tot de komst van de elektrische fiets, de enige Nederlandse fabrikant van in serie gefabriceerde gemotoriseerde tweewielers.

Jaren ’90: Sparta is uitvinder van de elektrische fiets voor de Nederlandse markt. Sparta introduceerde de ‘Pharos-lijn’. Deze lijn werd in 2003 opgevolgd door de Sparta ION®; dé technologie die elektrisch fietsen voor een grote groep aantrekkelijk maakte. Dit was de definitieve doorbraak van de elektrische fiets. Tegenwoordig zijn er tal van elektrische fietsen met verschillende designs en systemen.

Innovatie op gebied van technologie en design
Dezelfde innovatiedrang die heeft gezorgd voor de introductie van de elektrische fiets vormt de basis voor de nieuwe fietscollectie. Zo is er door de koppeling met de geavanceerde ION® technologie een nieuwe generatie e-bikes met middenmotor ontstaan, is automatisch en traploos schakelen mogelijk gemaakt door het integreren van de schakeltechnologie NuVinci Harmony en zijn de nieuwe generatie moederfietsen in een handomdraai te transformeren naar een stoere stadsfiets. Kortom: Sparta blijft doorgaan met het bedenken van nieuwe fietsen en innovatieve oplossingen. Nu en in de toekomst!

Sparta systemen
Sparta maakt gebruik van drie systemen in elektrische fietsen. Je kan kiezen uit de volgende systemen:

Het gewaardeerde Sparta ION® – systeem, die aangepast kan worden naar de gebruiker. Deze systemen bieden veel rijcomfort door de trapkrachtsensor en geruisloze motor.
Het E-motion-systeem met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Een degelijke, veelzijdig en gemakkelijk te bedienen elektrische fiets. Je vindt de E-motion technologie terug in de meeste Urban modellen van Sparta.
Het Bosch-systeem met krachtige middenmotor. Door de plaatsing van de motor, heeft de fiets een laag zwaartepunt. Dit zorgt voor extra stabiel, natuurlijk en comfortabel rijgedrag op basis van trapkracht.

 

Deel je eigen ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht om in te vullen.

Heb de fiets begin vorig jaar aangekocht. Heb er nog steeds geen probleem mee gehad. Hij rijd vlot en de motor geeft een goede steun. Hij zou moeten beschikken over een zwaardere batterij (500 W) voornamelijk voor lange ritten.
Slechte fiets. Controller viel er af na een paar ritten. Bagagedrager kapot., gerepaReerd met overmaat bouten. Accu maakt geen contact omdat veertje in kontactpunt kapot is. Kost 700 euro voor nieuwe accu, maar zelf gerepareerd met zilverpapiertje. Display vast moeten zetten met tie-rib. Accu vast moeten zetten met spanband, omdat slede kapot is. Rollerbrakes zijn versleten en moeten vervangen worden. Ondanks kettingkast tanwielen en ketting versleten. En nu is de moter kapot. 1ster is veel te veel, maar je kan geen min sterren geven.
Slechte fiets. Controller viel er af na een paar ritten. Bagagedrager kapot., gerepaReerd met overmaat bouten. Accu maakt geen contact omdat veertje in kontactpunt kapot is. Kost 700 euro voor nieuwe accu, maar zelf gerepareerd met zilverpapiertje. Display vast moeten zetten met tie-rib. Accu vast moeten zetten met spanband, omdat slede kapot is. Rollerbrakes zijn versleten en moeten vervangen worden. Ondanks kettingkast tanwielen en ketting versleten. En nu is de moter kapot. 1ster is veel te veel, maar je kan geen min sterren geven.
klote fiets zitten al nieuwe trappers op nieuw zadel nieuwe banden en mijn standaard afgebroken aan het frame garantie goed maar voor 2900 euro mag dat niet gebeuren 18 maanden oud 8 ooo km
Wat een heerlijke fiets. Nu zo'n 10 maanden in gebruik en nog even enthousiast als de eerste dag. Inmiddels heeft mijn man eenzelfde fiets aangeschaft en begrijpt nu waarom ik zo graag ga fietsen. Ook zonder ondersteuning fietst deze Sparta met achterwiel motor als een zonnetje. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat het slot (erg) strak tegen de jasbeschermers aankomt en terugschakelen naar een lagere versnelling gaat wat zwaar.
Slechte service van Sparta nadat er een defect optrad bij een onderdeel (batterij) Plots was het geen garantie meer...
Wij hebben enige tijd geleden 2 Pick-Up De Luxe F7e Smart H57 ZWA fietsen aangekocht met JCEB360-11.6 accu’s. Ons werd verteld door de dealer dat de actieradius zo om en nabij de 60 a 70 Km zou liggen. In de praktijk blijkt dat de heren fiets (ook bij windstil weer!) ca 40 km haalt, mits de instelling voor ondersteuning niet hoger is ingesteld dan standje 3. De dames fiets met mand, haalt in de zelfde situatie en onwillekeurig met welke accu ca 30 km in standje 2 . Genoemde afstanden worden gehaald onder de meest gunstige omstandigheden. Onze conclusie is dat Sparta onze dealer, en hij op zijn beurt ons, bepaalde zaken veel te rooskleurig heeft voor gesteld. Wij vinden dat wij, wat de actieradius betreft, volledig door het verkooppraatje misleid zijn. Voor de rest hebben wij geen enkele op of aanmerking op de kwaliteit of het rij comfort.
Sportieve fiets. Rijdt magnifiek. Hoewel er 11 versnellingen op zitten, maak ik nauwelijks gebruik van al deze versnellingen. Het schakelen verloopt dan soepel tussen 3 en 9. Dit afhankelijk van wind en omgeving (helling). Motor is erg krachtig (80 Nm). dit kun je goed merken in een heuvelachtige omgeving. Geluid van de motor is gedeeltelijk afhankelijk welke versnelling je gebruikt. Niet zo geruisloos als beschreven wordt, maar zeker niet storend. De accu is ook sneller leeg dan in de beschrijving staat. Echter, als je weinig vermogen van de motor vraagt, is de accu uiteraard minder snel leeg. Maar in een heuvelachtige omgeving is dit een geweldige ondersteuning -80 Nm- (dan maar iets sneller de accu leeg).
In het algemeen een uitstekende fiets. Motor is zo goed als niet te horen en alle functies gaan zeer soepel. Een minpuntje is het bevestigingssysteem van de kap van de accu. Voor een fiets van die prijs hadden ze daar wel een iets solidere constructie voor kunnen verzinnen.
Voor mijn 60ste verjaardag een nieuwe fiets gekregen ik moet nog 63jaar worden en de fiets heeft al 8keer naar de dealer geweest .Gelukkig een TOPdealer die alles maakt en geen cent kost ,al aan mijn derde batterij ,display, geen remmen,2maal bagagedrager afgekraakt,versnelling afgekraakt .Wat een kl....fiets
5 maanden geleden ivm medische omstandigheden een elektrische fiets gekocht. Na het lezen van paar testen , het woord Sparta ( volgens mij kwaliteit uit het verleden) en toen naar de winkel waar men mij De matzwarte Sparta 7B liet zien met 500 accu. Deze fiets heeft een kettingkast en naafversnelling. Dit, omdat ik hem ook in de winter moet gebruiken. Ik heb nu zo’n 1500 km gefietst in de stad en naar het werk en het is 1 en al ellende deze ‘fiets’. Koste ruim 2500 euro , nu al 2 x nieuwe versnellingsnaaf , lekke achterband ( ik dacht voor dat geld dat er speciale anti-lekbanden op zaten, fiets remt bijna niet meer . Accu kan veeell minder aan dan men zegt en de fiets rammelt aan alle kanten!!!! DIT VERDIEND DE BOKAAL MISKOOP 2019. Gelukkig staat de fietsenwinkel 100% achter me en is alles tot nu toe tevreden opgelost maar ik vind dit echt niet kunnen. Chinese prut fiets!
Ik vind het eigenlijk jammer om 3 sterren te geven. Dit is een gemiddelde. Deze zomer met heel veel plezier op mijn nieuwe fiets gefietst. 5 sterren waard. Nu het donker is 's morgens is het fietsplezier heel wat minder geworden door de zeer zwakke verlichting van de koplamp. 1 ster waard. De weg voor mij wordt nauwelijks verlicht. Lamp is verder niet verstelbaar. Jammer
Sparta speed pedelec , een grote nachtmerrie, vier keer ketting in de motor geslagen tijdens regenval en enkel tijdens regenval. Inmiddels in de WIA beland door val waarbij de schouder compleet verrot is gegaan. Sparta ontkent alle aansprakelijkheid. Nooit geen Sparta meer voor mij. Mensen blijf er van af het is rotzooi.
Fiets rijdt lekker en probleemloos. Na twee jaar hield het elektrisch systeem er mee op. De dealer kon niets vinden en hij moest terug naar de fabriek. Na ongeveer 4 weken kreeg ik de fiets gerepareerd weer terug. Er waren een nieuwe controller, een nieuw display en nieuwe bedieningsknoppen opgezet en hij deed het weer prima! Alles werd binnen de garantie gemaakt en ze hadden zelfs de fiets gepoetst! Ik heb dus geen klachten over Sparta en kapot gaat er altijd wel een iets......
In 2014 twee e-bikes gekocht type ION RX Plus daar zijn we niet gelukkig mee. De ene fiets moest naar 1 jaar al een nieuwe ketting en voortandwiel inclusief crank, dit was nog garantie. Maar de 2e fiets is naar 3300 km nu aan de beurt voor een nieuw tandwiel voor en achter plus een nieuwe ketting, maar dit is geen garantie meer volgens de verkopers en dat we toch 2 jaar extra garantie hadden bij gekocht. Maar op slijtage delen geen garantie. Sparta gemaild maar kreeg een negatief antwoord. Ik denk dat we een verkeerde keus hebben gemaakt om voor Sparta te kiezen.
Sparta ion GL 2010 kleur goud momenteel 21675 km gereden,met nog steeds de eerste accu.!!!!! En loopt nog steeds goed.(max 50 km)Iedereen mag het weten,en ik zal het niet vergeten wat sparta biedt vindt men bij een ander niet.( 10 duimen.) N.B GESELEKTEERDE FIETS KLOPT NIET, GEBRUIKT VOOR DE VERZENDING.ANDERS LUKTE HET NIET> GR.
Sparta ion GL 2010 kleur goud momenteel 21675 km gereden,met nog steeds de eerste accu.!!!!! En loopt nog steeds goed.(max 50 km)Iedereen mag het weten,en ik zal het niet vergeten wat sparta biedt vindt men bij een ander niet.( 10 duimen.) N.B GESELEKTEERDE FIETS KLOPT NIET, GEBRUIKT VOOR DE VERZENDING.ANDERS LUKTE HET NIET> GR.
Een werkelijk fantastische fiets. Rijdt prima, goede ondersteuning alles werkt perfect, maar .. de batterij gaat niet zo lang mee als wordt beweert (what else is new) overigens kom je er wel behoorlijk ver mee, wat tegenvalt is het motorgeluid. Hoewel Sparta in reclame filmpjes beweert dat de ION motor praktisch geen geluid maakt is de werkelijkheid anders, de motor produceert een behoorlijk luid raspend geluid in alle standen, dat is wel jammer, maar het is en blijft een geweldige fiets. Nog geen seconde spijt gehad van de aanschaf.
Wij hebben eind juli 2011 2 Sparta Emotions C3 gekocht met bij iedere fiets 2 accu's. De fietsen hebben altijd in de winter binnen gestaan. Al snel werden de accu's minder, steeds weer terug gegaan naar de fietsenwinkel daar werden ze ontladen en geladen. Maar ze werden er niet beter op we werden door de winkel aan het lijntje gehouden. Begin 2018 was er 1 accu helemaal dood, deze is gereviseerd en koste 399,-. de andere 3 accu's zijn er inmiddels ook mee opgehouden. Per accu hebben we er maar 2100 km. mee kunnen rijden. Ik vind dit zeer slechte accu's. Bij Sparta doen ze er niets mee, ze zeggen alleen maar dat de fietsen 7 jaar oud zijn. Dat er voor de helft van de tijd niet mee is gereden heeft voor hun geen waarde. Al met al zeer slechte kwaliteit accu's en service daar doen ze niet aan. Dus koop nooit een Sparta.
Ik heb de fiets nu 5 maanden en krijg na ca. 5 minuten fietsen condens in het display. De gegevens zijn zodoende amper te lezen. Condens is de andere dag wel weer verdwenen Ik heb Sparta hierover benaderd. Het ligt aan luchtvochtigheid e/o snelle temperatuurswisseling. Condens is zodoende bijna niet te voorkomen. Dit is eigenschap van de fiets ! De Display van de fiets van mijn partner (Gazelle) heeft geen condensvorming !
Ook ik heb nu 4 jaar een Sparta en mijn lijst met ongemakken wordt alleen maar groter. Nieuw scherm,nieuwe motor, nieuw frame, nieuw frame gekregen zonder frame nr was ik hem weer 5 dagen kwijt, 4 maal mijn zadelpen gebroken , band gescheurd en na 3 jaar een nieuwe accu.dit alles bij Sparta fabriek bekend gemaakt maar ze reageren nergens op. Gelukkig een prima fietsenmaker die het bijna allemaal kosteloos oplost Gr. Rien
Prima fietsen ,Wij hebben er twee en tot heden 3500 KM geen enkel probleem gehad. Fiets geeft prima ondersteuning en rijd geweldig .Fietsen zijn van juni 2017
De fiets is door de accu in het frame niet erg stabiel, frame voelt slap aan en instabiel tijdens het fietsen. Voor de rest een uitstekende fiets
Nog geen 6 maanden heb ik de sparta rx fiets. Een nieuwe accu, oplader en motor later is de fiets nog steeds net zo slecht als toen ik m kocht. Ik kan op een volle accu geen 20 km rijden. Het computertje voorop de fiets geeft niet de juiste standen aan en ik moet elke keer de tijd weer instellen. Het licht gaat vanzelf aan midden in de nacht en kan m niet zelf uitzetten. Als ik de fietsenverkoper vraag waarom ik niet meer dan 20 km kan fietsen zegt hij dat ik mijn voet niet op de trappers moet houden wanneer ik voor het verkeerslicht sta. Sparta wil niks ondernemen want ik heb de fiets niet direct bij hen gekocht en de fietsenmaker kan ook niets ander dan " ernaar kijken" Die fiets die ik heb aangeklikt is niet diegene die ik heb, maar die van mij staat er niet tussen
Kutfiets. Gaat binnen 4 maanden kapot en kan daarna naar de fucking schroothoop. Reparatie is nog duurder dan nieuwe fiets. (fiets was 2e hands, door de vorige eigenaar 2 keer op gereden 15km)
Waardeloze fiets. Vanaf dag één kon je met deze nieuwe fiets niet schakelen. Vele malen richting fietsenwinkel. Geen oplossing. Nu komt er een nieuw achterwiel in deze fiets. 70 km gefietst op een fiets die 6 weken jong is. NOOIT geen Sparta meer. Onze buren kochten goedkope fietsen uit Nunspeet en deze toeren lekker rond. Een bekend merk zegt ook niet alles.
Ik heb sinds een half jaar een sparta m7b. Ik heb hiervoor ook sparta elektrische fietsen gereden. en wel de black line en de sparta DT. En deze laatst genoemde fietsen waren echt geweldig. Maar de sparta M7B is echt een vreselijke fiets. Deze fiets heeft een midden motor met enorm veel kabaal, het is net een wasmachine die je hoort als je fietst. En bij 22 km/uur gaat die al behoorlijk in de doe het maar zelf modus, de 25 km/uur haal ik alleen nog met de wind in de rug en bergje af.... Mijn vorige fietsen waren standaard zeer luxe met automatische verlichting etcetera....maar reden geweldig!!! Maar nu moet ik zelf mijn achterlicht aan doen en die gaat op batterijen...waarom niet via de accu van de fiets. mijn fiets heeft 2549 euro gekost en het zit hier niet meer op, voor dat geld mag je dat toch wel verwachten. Het enigste waar ik positief over ben van deze fiets zijn de hydrolische remmen, die zijn echt geweldig...maar de rest van de fiets ben ik niet meer over te spreken. Ik weet niet wat er met sparta aan de hand is, maar de fietsen worden duurder en de luxe en kwaliteit gaat helemaal weg. Ik was een trouwe sparta fietser, maar voor mijn volgende fiets ga ik nu toch echt twijfelen. Ik heb de fiets via mijn werk gehaald en moet drie lange jaren wachten tot dat ik een nieuwe kan halen. Ik heb echt heel veel spijt dat ik zoveel vertrouwen had in Sparta fietsen!!! Maar gelukkig zijn er veel meer merken bij gekomen, en misschien wel een betere prijs/kwaliteit verhouding.
Mei 2016 werd ik op mijn verjaardag verrast met een nieuwe SPARTA M8B geschonken door mijn drie kinderen. Zij hadden mijn RHI Omega ingeruild. Blij met de middenmotor, lager zwaartepunt oké. gedurende eerste jaar ging de Sparta met enige regelmaat terug naar de dealer, geluidjes en tikjes in de aandrijving, lieten zich moeilijk vangen. Dealer blijft vriendelijk. eerste jaarbeurt bij ca 2500Km vreemd moet nieuwe achterband op.... toe maar. Ook daarna weer regelmatig terug naar dealer steeds weer bijgeluiden en getik in aandrijving. Mei 2018 tijdens lekker ritje plots kabaal achter mij, stoppen en man er bij; er is een gebroken spaak... goed kijken, er zitten er nog meer los en wij zien kleine scheurtjes bij de spaaknippels in de velg. (type 4 x 9) Blijkt uiteindelijk thuis dat er bij 23 van de 36 spaaknippels een of meerdere scheurtjes te zitten. Opnieuw naar dealer, blijft vriendelijk, ik ga het oplossen! Na enkele dagen ja het is opgelost met nieuwe velg en het is garantie. Na wederom enkele dagen tijdens het trappen weer geluid in de aandrijving. opnieuw naar dealer, lig aan de ketting, er moet een nieuwe op..ik ja ja zal wel nodig zijn als je dat zegt zo gedaan en de ketting en montage betaald. Opnieuw na enkele dagen weer gek gedrag bij het fietsen.. man kijkt en ziet dat ter hoogte van het slot ad linkerzijde de band tegen het slot aanloopt, veel rubber slijtstof op en nabij het slot. Opnieuw de fiets naar de dealer. Vandaag 5 july fiets terug na ca 3 weken bij de dealer. Alles moet nu goed zijn. "wij hebben met drie mensen de fiets regelmatig geprobeerd en merken er niks bijzonder meer aan.". Wij zijn nu benieuwd hoe de M8B zich nu gaat gedragen..? Na al deze "dingen" hebben wij vooralsnog weinig vertrouwen in het merk Sparta. Er is te veel gebeurd maar toch houden wij hoop dat ik nog zo'n 5 jaar onbekommerd van deze fiets kan genieten. Word vervolgd.
Mijn giant fiets van 2400 is gestolen, dus wilde ik nu niet zo, n dure fiets. Deze fiets rijdt als een zonnetje. Ik heb nu voor de eerste keer de accu helemaal leeg gereden, maar het valt me zwaar tegen hoeveel kilometers ik ermee gefietst heb. Ik heb de sterkere 400 wat accu erbij genomen, maar ik heb hooguit 40/50 km gereden in stand drie. Ook is het een nadeel dat er bijna geen informatie is op het display . Kan ik op deze fiets een uitgebreider display laten monteren?
Nu ruim vier weken deze fiets. Afgeleverd met twee ontbrekende bouten in batterij slede. Ook werkte batterij vergrendeling niet. Twee keer contact gehad met SPARTA maar daar vinden ze jou als consument niet interessant. Er is een nieuw slot in batterij vergrendeling en een nieuw fiets slot gemonteerd. Nu wil mijn insteek slot er niet meer in. Op standaard batterij en stand 2 kun je max 40 km fietsen. De trapondersteuning hapert/valt uit bij bijv. spoorweg overgang, verkeersdrempels gaten in wegdek. Display is niet af te lezen als de zon schijnt. Spijt van de aankoop! Heb nieuwe fiets gevraagd bij leverancier of geld terug.
Gisteren, 18 december 2015, hebben mijn vrouw en ik het Sparta Testcenter in Apeldoorn bezocht. Op de bonnefooi (afspraak maken kan ook maar daar kozen we niet voor i.v.m. eigen flexibiliteit) rond het middaguur. Op zoek naar onze eerste ebike. Netjes ontvangen, prima informatie. De fiets die we (bij Sparta) op het oog hebben was nog niet beschikbaar, wel als herenmodel om te aanschouwen, maar dat wisten we via de site van Sparta. Het zusje van de M10i, de M8i was wel beschikbaar voor een proefrit. Die heeft dezelfde motor c.s. en 8 (naaf) in plaats van 10 (derailleur) versnellingen. We hebben de fiets goed uitgeprobeerd in de omgeving en ons besluit om tot aanschaf van de M10i over te gaan staat nagenoeg vast. Die nemen we dan met de grootste accu zodat we ook in de bergen goed "uit de voeten" kunnen. Levering in het vroege voorjaar (want de productie start in januari).....na de jaarwisseling naar een dealer in de buurt om de onderhandelingen voor de aanschaf van 2 fietsen te starten. Samengevat: prettige en kundige ontvangst in het Testcenter van Sparta en enthousiast over deze serie ebikes. Degelijk, licht van gewicht (M10i zonder accu 20 kg) en de mogelijkheid om de garantie te verlengen tot 5 jaar (inclusief accu!!).
In juni 2014 deze fiets gekocht via internet (fietsenwinkel.com). Ik gebruik deze fiets voor woon-werkverkeer. Een goede 52km per dag. Sinds ik deze fiets heb, zijn er al drie onderdelen moeten vervangen worden: accu, lader en display. De fiets is mijn enige vervoermiddel en door de kapotte onderdelen heb ik WEKEN zonder fiets gezetten. Hierdoor moest ik de bus nemen en kreeg ik geen fietspremie. Het heeft me dus veel tijd en geld gekost. Zeer teleurgesteld in deze fiets!