Motorpositie elektrische fiets

De motorpositie van een elektrische fiets komt voor in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas zitten. Al deze drie plekken hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Er wordt vaak gezegd dat de motorpositie van een elektrische fiets van invloed is op het stuurgedrag en de stabiliteit. Tegenwoordig kan iedere elektrische fiets stabiel rijden. Het maakt dus niet uit waar de motor bevestigd is. Als een fiets instabiel aanvoelt of slecht stuurt ligt dat aan een foute geometrie of een te slap frame.

Kies je voor een e-bike motor in het achterwiel, voorwielaandrijving of juist voor een middenmotor bij de trapas? De keuze in motorposities is door het grote aanbod van mogelijkheden tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Welke systemen zijn er en waarom zou je kiezen voor een motor in het midden, of toch juist in het voor- of achterwiel? De keuze die je maakt zijn afhankelijk van een aantal factoren en natuurlijk een stukje persoonlijke voorkeur.

E-bike motor in het voorwiel 

Motorpositie elektrische fiets: in het voorwiel

De voorwielmotoren zijn simpel, robuust en vaak de goedkoopste motoren die er verkrijgbaar zijn. Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn daarom meestal een stukje goedkoper dan andere modellen waar de motor ergens anders is bevestigd. Fietsen met voorwielmotor zijn te combineren met diverse versnellingssystemen zoals: naafversnelling, derailleurversnelling en zelfs een cardanasaandrijving.

Voordelen
Nog een groot voordeel: je kunt in elke versnelling wegrijden. De motor begint te werken zodra je wegrijdt. Bij een middenmotor is de aandrijving verbonden met de trapas. Dus als je zelf zwaar trapt, heeft de motor het ook zwaar. Met een voorwielmotor krijg je direct ondersteuning zodra je begint te trappen, dit gebeurt in elke versnelling. Verder zijn voorwielmotoren minder onderhoudsgevoelig. Ook fietst je zonder ondersteuning erg licht. Verder zal de band wel sneller vervangen moeten worden dan bij een achterwiel. De voorband is wel lastiger te wisselen.

Nadelen
Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen te noemen. In een bocht kan door de aandrijving het voorwiel sneller wegglijden. Door de motor verwerkt is in het voorwiel kan de fiets wat zwaar zijn aan de voorkant om op te tillen. En een voorwielaandrijving is lastig te combineren met krachtsensor omdat die niet geïntegreerd is in de motor. De fietser kan ook het gevoel hebben om voortgetrokken te worden. Dit is een persoonlijke voorkeur. Bekijk alle modellen met een voorwielmotor.

Gazelle Orange C7+ HFP 2018 Heren

Pluspunten:

+ Voordelig geprijsd
+ Ruime keuze
+ Stille motor

Minpunten:

– Minder geschikt voor heuvelachtig landschap


E-bike motor in het midden

Motorpositie elektrische fiets: In het midden

Voordelen
Bij een middenmotor zit de motor bij de trapas. Voor de gewichtsverdeling is dat gunstig. Over het algemeen is de e-bike dan wat gemakkelijker te hanteren. Maar de middenmotor is vooral een goede keuze omdat hij niet de nadelen van de voorwielmotor en de achterwielmotor heeft. Elektrische fietsen met een middenmotor beginnen de laatste jaren echt door te breken, er is een duidelijke verschuiving merkbaar van de motor in het voorwiel naar de trapas. De meest bekende middenmotor is het Bosch-aandrijfsysteem, maar de laatste jaren is er concurrentie bijgekomen in de vorm van het Shimano STEPS-systeem of de Bafang motor.

Nadelen
Een middenmotor is minder storingsgevoelig. Bij een voorwielmotor heb je een aparte krachtsensor nodig bij de trapas. Zo’n sensor meet hoeveel kracht je zelf op de pedalen zet. Vervolgens berekent de computer hoeveel ondersteuning de motor moet bieden. Bij de middenmotor is die sensor ingebouwd. Dat scheelt weer een los onderdeel op de fiets. Motorfabrikanten stellen dat de vernieuwde middenmotoren efficiënter en dus zuiniger zijn. En dat zou tot een grotere actieradius moeten leiden.De middenmotoren zijn vaak wel opzichtig aanwezig wat door veel mensen als niet mooi wordt bevonden. De motoren worden wel steeds kleiner dan vroeger. Bekijk alle modellen met een middenmotor.

Elektrische stadsfiets - Brinckers Le Mans M330 NuVinci Heren

Pluspunten:

+ Gewichtsverdeling verhoogt stabiliteit
+ Krachtige ondersteuning, ook geschikt voor heuvelachtig landschap
+ Ruime keuze

Minpunten:

– Motor geeft wat bijgeluid


E-bike motor in het achterwiel

Motorpositie elektrische fietsen: in het achterwiel

Voordelen
Elektrische fietsen met een achterwielmotor zijn over het algemeen het stilst. Dit ook mede doordat je vooruit fietst en het geluid van de motor achter je laat. De motoren geven je het gevoel dat je letterlijk een duwtje in de rug krijgt. Je kunt remmen op de motor en zo energie terugwinnen en ze slijten minder hard dan de middenmotoren. Net als bij de voorwielmotor luistert het kiezen van de juiste versnelling bij het wegrijden niet zo nauw. De motor kom je ook in een zware versnelling meteen te hulp.

Nadelen
Maar er zijn ook nadelen. Je zit vast aan het derailleursysteem dat sneller slijt en meer onderhoud nodig heeft dan een naafversnelling. Het verwisselen van de achterband is ingewikkeld. En een achterwiel motor heeft een lager rendement dan een middenmotor. Je haalt dus minder kilometers uit je accu.

Bekijk alle modellen met een achterwielmotor.

Pluspunten:

+ Fietsen met meer versnellingen
+ Ondersteuning ook geschikt voor heuvelachtig terrein
+ Stille motor

Minpunten:
– Iets meer onderhoud door open kettingkast