Motor in het midden

De e-bike middenmotor is gevestigd in de trapas van een elektrische fiets. Dit is gunstig voor het stuurgedrag en de stabiliteit van de fiets. De middenmotor is een gemakkelijk te hanteren motorsysteem en geeft een natuurlijke ondersteuning. Het is daarom ook niet gek dat elektrische fietsen met een middenmotor momenteel het meest verkocht worden. Ben je op zoek naar een elektrische fiets met middenmotor? Bekijk het overzicht hieronder.

Welke motorposities zijn er?

De motor voor de aandrijving kan in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas zitten. Al deze drie plekken hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Kenmerken van de e-bike middenmotor

Een middenmotor is minder storingsgevoelig. Bij een voorwielmotor heb je een aparte krachtsensor nodig bij de trapas die meet hoeveel kracht je zelf op de pedalen zet. Vervolgens berekent de computer hoeveel ondersteuning de motor moet bieden. Bij de middenmotor is die sensor ingebouwd. Dat scheelt weer een los onderdeel op de fiets. Motorfabrikanten stellen dat de vernieuwde middenmotoren efficiënter en dus zuiniger zijn. En dat zou tot een grotere actieradius moeten leiden. De middenmotoren zijn vaak wel opzichtig aanwezig wat door veel mensen als niet mooi wordt bevonden. De motoren worden wel steeds kleiner dan vroeger.