Motorsystemen

Het motorsysteem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw elektrische fiets. Er bestaan verschillende soorten motorsystemen. Hieronder vindt u de eigenschappen en de voor- en nadelen van de belangrijkste motorsystemen. Met Nm (Newtonmeters) wordt de kracht van motor uitgesproken. Dit getal geeft de trekkracht van de motor weer. De motor van een e-bike kan op drie verschillende plekken zitten. De motor voor de aandrijving kan in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas zitten. Al deze drie plekken hebben zo hun eigen voor- en nadelen.


Bosch e-bike systeem

De e-bike motorsystemen van BOSCH zijn de energiecentrale van flink wat e-bike modellen. De samenstelling van de aandrijvingselementen zorgt voor een optimale integratie van het design van de e-bike motor en meer ruimte tot de grond. Licht en compact: het verlaagde volume zorgt voor een lager gewicht en een kleinere pedaalafstand. Daardoor wordt de ergonomie van de e-bike verhoogd. De Bosch motor zit altijd in het midden van de fiets verwerkt. Er zijn vier verschillende Bosch motoren:

 • Bosch Active Line  (40 Nm, 250 watt)
  Stedelijke mobiliteit in modern design: de Active Line is de aandrijving voor iedereen die veel waarde hecht aan een elegante uitstraling.
 • Bosch Active Line Plus (50 Nm, 250 watt)
  De veelzijdige Active Line Plus is de optimale metgezel wanneer u nieuwe plaatsen wilt ontdekken en ook buiten de stadsgrenzen uitstapjes op uw e-bike wilt maken. 
 • Performance Line (63 Nm, 250 watt)
  Ongeacht of het gaat om trekking, all-mountain of als forens: voor ambitieuze fietsers is de sportieve aandrijving Performance Line precies de juiste.
 • Performance Line 45 km/h (63 Nm, 350 watt)
  Voor ambitieuze Speed Pedelec
 • Performance Line CX (75 Nm, 250 watt)
  De Performance Line CX is met een maximaal draaimoment van 75 Nm de krachtig aandrijving voor ambitieuze sporters en veeleisende e-bikers.

Merken met BOSCH motor: Batavus, Cube, Gazelle, Riese & Müller, Sparta.

Bekijk alle e-bikes met BOSCH motor 


Bafang e-bike systeem

De BAFANG motor is een kwalitatief goed systeem dat op steeds meer e-bikes wordt toegepast. Dit Chinese merk is vanaf het begin van de opkomst van de elektrische fiets aanwezig als grote speler en blijft de markt op scherp zetten met innovatieve producten. De BAFANG motor vindt u terug in het voorwiel, achterwiel of in de trapas.

BAFANG voorwielmotor: De BAFANG voorwielmotor is de krachtigste op de markt met een trekkracht van 40 Nm. De motor zit gevestigd in het voorwiel en trekt de fiets als het ware vooruit.

BAFANG middenmotor: De middenmotor zit bij een elektrische fiets gevestigd bij de trapas. De Bafang middenmotor heeft een trekkracht van 80Nm en is voorzien van een rotatie-, snelheids- en trapkrachtsensor. Deze 3 sensoren zorgen ervoor dat de ondersteuning wordt aangepast aan het fietsgedrag en dat de ondersteuning zo natuurlijk mogelijk aanvoelt. De Bafang middenmotor is geschikt voor dagelijks en recreatief gebruik, ook in heuvels en bergen.

Merken met een BAFANG motor: Cortina, Brinckers en Victesse

Bekijk alle e-bikes met BAFANG motor

ION e-bike systeem

De ION motor is er in een voor-, achter- of middenmotor en biedt drie mogelijkheden:

Het verschil in deze ION motoren zit hem in de locatie van de motor en de kracht die hij levert. Door deze keuzemogelijkheden is er voor iedere fietser wel een geschikte e-bike met ION motor te vinden. Dankzij de 3 sensoren (rotatie, kracht en versnelling) wordt de ondersteuning echt op maat aangeboden en kun je genieten van een soepele en natuurlijk aanvoelende ondersteuning. De ION middenmotor is één van de stillere middenmotoren in de markt.

Merken met een ION motor: Batavus, Sparta

Pluspunten
+ Natuurlijk aanvoelende ondersteuning
+ Zowel voor- als achterwiel- en middenmotor beschikbaar
+ Keuze uit een accu van 300, 400, 500 of 600 Wh
+ Handig led- of lcd display, afhankelijk van het type fiets

Minpunten
– Accu is wat grof om te zien

 

Bekijk alle e-bikes met ION motor 


E-motion e-bike systeem

De E-motion motor zit in het voorwiel: hij is erg klein, valt bijna niet op en is erg stil. De e-bikes met een E-motion systeem bekend om de aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Bij een E-motion motor kunt u verschillende accu’s kiezen. Het E-motion systeem is onder te verdelen in twee groepen:

 • E-motion B-type: 25 Nm – zwarte accu, keuze uit 2 verschillende accu’s (300 of 400 Wh), eenvoudig bedienbaar led-display);
 • E-motion E-type: 25 Nm – zilveren accu, keuze uit 3 verschillende accu’s (300, 400 of 500 Wh), luxe lcd-display).

Merken met E-motion motor: Batavus, Sparta.

Pluspunten
+ Zeer stille motor
+ Prettige ondersteuning direct wanneer je begint met trappen
+ Keuze uit een accu van 300 of 400 Wh, bij het E-type motor 500 Wh
+ Eenvoudig bedienbaar led-display bij B-type motor en luxe lcd-display bij E-type motor

Minpunten
– Niet erg geschikt voor heuvelachtig terrein

 

Bekijk alle e-bikes met E-motion motor 


Ecomo

De e-bikes met een Ecomo voorwielmotor zijn ideaal voor dagelijks gebruik in de stad. Met zijn 15 Nm aan kracht is de motor niet erg geschikt voor lange tochten door de bergen, maar daar zijn de hippe elektrische fietsen van Cortina dan ook niet voor bedoeld. In de stad zijn deze fietsen op hun best. Op het uitgebreide display kun je kiezen uit 15 ondersteuningsstanden, zodat je de snelheid goed kunt aanpassen aan degene die naast je fietst.Merken met Ecomo motor: Cortina

Pluspunten
+ Zeer stille motor
+ Prettige ondersteuning direct wanneer je begint met trappen
+ Voordelig geprijsde fietsen
+ Keuze uit een accu van 200, 300 of 500 Wh
+ Eenvoudig bedienbaar lcd-display met 15 ondersteuningsstanden

Minpunten
– Niet erg geschikt voor heuvelachtig terrein

 

Bekijk alle e-bikes met Ecomo motor

YAMAHA e-bike systeem

Een elektrische fiets met een Yamaha motor is voorzien van een zeer krachtige middenmotor (80 Nm). Dit systeem vind je terug bij elektrische toerfietsen waarmee je lange afstanden gaat rijden. De rotatie-, snelheids- en trapkrachtsensor dragen bij aan een comfortabele en soepele ondersteuning tijdens het fietsen. Het display van het Yamaha-systeem is centraal op het stuur geplaatst en kun je bedienen zonder je handen van het stuur te halen.Merken met een Yamaha motor: Batavus, Giant

Pluspunten
+ Zeer krachtige motor
+ Natuurlijk aanvoelende ondersteuning
+ Luxe lcd-display dat je kunt bedienen vanaf het handvat

Minpunten
– Alleen in middenmotor verkrijgbaar
– Geen accukeuze mogelijk

 

Bekijk alle e-bikes met YAMAHA motor 


SHIMANO STEPS e-bike systeem

Bij de SHIMANO STEPS motor zit de motor in de trapas verwerkt (middenmotor). Er zijn twee verschillende SHIMANO STEPS motoren:

 • Shimano STePS: 50 Nm – geschikt voor dagelijks gebruik en recreatieve ritten;
 • Shimano STePS 8000: 70 Nm – alleen gebruikt bij elektrische mountainbikes.

Merken met SHIMANO STEPS motor: BSP, Cortina, Gazelle, Puch

Pluspunten
+ Krachtige motor
+ Natuurlijk aanvoelende ondersteuning
+ Veelzijdig. Geschikt voor dagelijks gebruik en voor recreatieve ritten
+ Standaard sterke accu of keuze uit accu van 300, 400 of 500 Wh
+ Centraal geplaatst lcd-display met vele handige functies

Minpunten
– Alleen in middenmotor verkrijgbaar
– De motor is wat grof om te zien

 

Bekijk alle e-bikes met SIMANO STEPS motor 


Panasonic e-bike systeem

 

Het Panasonic systeem wordt door het merk Gazelle gebruikt. Bij het Panasonic systeem zit de motor in het voorwiel verwerkt. U ervaart de ondersteuning alsof u licht wordt voortgetrokken. Bij een fiets met een Panasonic motor kunt u kiezen uit verschillende accu’s, zodat u zelf de actieradius kunt bepalen.Merken met Panasonic motor: Gazelle

Pluspunten
+ Zeer stille motor
+ Overzichtelijke displays met gemakkelijke bediening
+ Voordelig geprijsde fietsen

Minpunten
– Alleen in voorwielmotor verkrijgbaar
– De motor is wat grof om te zien

 

Bekijk alle e-bikes met Panasonic motor

 

 

De Brose middenmotor is pas een paar jaar op de markt maar is al wel een van de meest favoriete middenmotoren voor elektrische fietsen. Waar Brose misschien nieuw is op de fietsenmarkt is de techniek van het bedrijf dat niet. Sterker nog, Brose levert al decennia lang elektromotoren aan bijvoorbeeld de autoindustrie. Alle kennis die ze daar hebben opgedaan komt nu samen in de Brose middenmotor en dat merk je. Hij is stil, heeft een grote kracht en is ook nog eens erg duurzaam.

 • Drive S (sportief) Mag en Alu voor mountainbike;
 • Drive TF (tot 45 km/u) voor speed pedelec;
 • Drive T (hoog efficiënt) voor lange afstanden;
 • Drive C voor stadsfietsen.

Merken met Brose motor: SchottQWIC

Pluspunten
+ Zeer stille motor
+ De motor is klein

Minpunten
– Alleen verkrijgbaar als middenmotor

 

Bekijk alle e-bikes met Brose motor