Bosch middenmotor systeem

Nyon_w238De Bosch middenmotor is in 2011 op de markt gekomen.  Het systeem maakt een zeer goede indruk en Bosch is in 2013 marktleider in Europa geworden. Inmiddels leveren een zeer groot aantal merken een fiets met Bosch motor.

De meeste merken die elektrische fietsen verkopen hebben modellen met daarop het bekende Bosch e-bike systeem gemonteerd. De Bosch motoren zijn uitgebracht in de Classic+, de Active en de Performance motoren.

Bosch E-bike motoren

Hier een overzicht van de verschillende Bosch e-bike motoren, als volgt:

 1. De Classic + motor (dit is het 2013/2014 model) beschikbaar in Cruise 25 km/u maar ook als Speed 45 km/u.
 2. De Active motor beschikbaar in cruise 25km/u. Herkenbaar aan de grijze kleur. De motor is nieuw en meer voor het recreatief gebruik.
 3. De Performance motor beschikbaar in cruise 25 km/u als ook in 45 km/u . Herkenbaar aan de zwarte kleur. Ook deze motor is nieuw en meer voor het sportievere segment.

Algemeen

Het nieuwe 3-sensoren-concept van Bosch zorgt voor een optimale afstemming van krachten en u ervaart daarmee een uniek rijgevoel. Met 1000 sensormetingen per seconde worden kracht, trapfrequentie en snelheid optimaal gemeten en onderling op elkaar afgestemd.

Bosch Magazines / Brochures

 

cover-bosch-ebike-battery-guide-english cover-bosch-ebike-ride-your-world-magazine-2017
Bosch eBike Battery Guide 2017 (Engels)
PDF Download (1.36 Mb)
Bosch eBike Magazine 2017 (Engels)
PDF Download (5.65 Mb)

 

Active lijn

De Bosch Active is een prettige, harmonische trapondersteuning en levert een maximale snelheid van 25 km/h. De nieuwe Active lijn valt op vanwege het strakke, grijze design en is verkrijgbaar in een PowerPack 300 en PowerPack 400 versie.

De Bosch Active motor is een modern en veelzijdig product met name geschikt voor de recreatieve fietser. Dit systeem levert optimale trapondersteuning voor alledaagse ritten en minder alledaagse fietstochten. Het systeem is – net als het voorgaande model trouwens – efficiënt , ergonomisch en stijlvol. Het nieuwe aandrijvingssysteem combineert de prestaties van Bosch Active motor met die van de eBiker en zorgt zo voor een optimale en soepele trapondersteuning. De Active Line is optioneel ook verkrijgbaar met terugtraprem en staat garant voor een nieuw, uniek rijcomfort.

Kleiner kettingblad bij Bosch e-bike Active motor

Dit nieuwe e-bike systeem werkt op basis van het drie sensoren concept. Dit concept meet 1.000 keer per seconde kracht, snelheid en de versnelling en stemt dit perfect op elkaar af. Daarom ervaart u als e-biker een soepele, harmonische trapondersteuning. Verder is de Active Line voorzien van een kleiner kettingblad (namelijk 16 tot 20 tanden i.p.v. 36 tot 46 tanden), dit verbetert de kettinggeleiding en dempt de schokken zodoende op een hobbelig terrein. Dit systeem weegt minder dan 4 kilo.

Ongelooflijk stille Bosch Motor

De nieuwe Bosch motor is ongelooflijk stil. De Active Lijn geeft ruim voldoende ondersteuning voor alle omstandigheden (wind mee, wind tegen, optrekken, heuvel op). Het Display is gemakkelijk te bedienen en afneembaar (handig tegen diefstal). De Active heeft een efficiënte aandrijving en dankzij het nieuwe concept kan deze altijd in juiste toerental draaien. Het systeem is robuust doordat motor, sensoren en elektronica allemaal bij elkaar zitten.

Technische gegevens:

 • Vermogen : 250 watt cruise 25 km/u
 • Ondersteuningsniveau % : Eco 50 , Tour 120 , Sport 190 , Turbo 275
 • Max koppel : Active motor Eco 35nm, Tour 40nm , Sport 45nm , Turbo 48nm
 • Startrijgedrag : Voor Active motor rustig
 • Max ondersteunings snelheid : Active 25 km/u
 • Schakelherkenning : Op alle modellen , uitgezonderd fietsen met naafversnelling
 • Gewicht : Minder dan 4 kg

Actieradius Active motor met 400W batterij (totale km ondersteuning):

 • Eco : max 170 km
 • Tour: max 100 km
 • Sport: max 80 km
 • Turbo: max 73 km

Ideale omstandigheden:

 • Egaal terrein, c.a. 15 km/u gemiddelde snelheid, geen tegenwind, c.a. buitentemperatuur van 20°, hoogwaardige afwerking van fiets, ideale bandendruk, ervaren e-bike rijder (schakelt juist), berijder weegt minder dan 70 kg.

Bekijk de gebruikershandleiding.

Performance lijn

De Bosch E-bike Performance motor levert een constante kracht zowel bij de Cruise variant (25 km/h) als de Speed variant (45 km/h). De nieuwe Performance lijn heeft een strak, zwart design is geschikt voor de sportieve E-biker zoals bijv. E-bike mountainbikes.

De motor van de Performance Line biedt een volledig nieuw rijgevoel voor iedereen die houdt van snelheid en power. De nieuwe Performance Line is ontworpen voor sportief en krachtig fietsen, zowel op steile als vlakke terreinen. In de Performance Line kan gekozen worden tussen de 25 km/u versie (Cruise) en de snelle variant Speed (45 km/u). Ook hierbij de keuze uit Powerpack 300 of Powerpack 400. In 2016 introduceert Bosch de Powerpack 500 in de Performance lijn. De Performance Motor is uiterst geschikt voor gebruik op asfaltwegen, maar ook veldwegen, passen, bospaden en natuurlijk ruiger terrein.

Kleiner kettingblad

Dit nieuwe e-bike systeem werkt op basis van het drie sensoren concept. Dit concept meet 1.000 keer per seconde kracht, snelheid en de versnelling en stemt dit perfect op elkaar af. Daarom ervaart u als e-biker een soepele, harmonische trapondersteuning. Verder is de Performance Line voorzien van een kleiner kettingblad (namelijk 16 tot 20 tanden i.p.v. 36 tot 46 tanden), dit verbetert de kettinggeleiding en dempt de schokken zodoende op een hobbelig terrein. Dit systeem weegt minder dan 4 kilo.

Technische gegevens:

 • Vermogen : 250 watt cruise 25 km/u en 350 watt voor speed 45 km/u
 • Ondersteuningsniveau % : Eco 50 , Tour 120 , Sport 190 , Turbo 275
 • Max koppel : Performance motor Eco 40nm , Tour 50nm , Sport 55nm , Turbo 60nm (in 2016 75 Nm)
 • Startrijgedrag : Voor performance motor sportief
 • Max ondersteuningssnelheid : Performance cruise 25km/u , Performance speed 45km/u
 • Schakelherkenning : Op alle modellen , uitgezonderd fietsen met naafversnelling
 • Gewicht : Minder dan 4 kg

Actieradius Performance motor met 400W batterij (totale km ondersteuning):

 • Eco : max 160 km
 • Tour: max 90 km
 • Sport: max 70 km
 • Turbo: max 65 km

Ideale omstandigheden:

 • Egaal terrein, c.a. 15 km/u gemiddelde snelheid, geen tegenwind, c.a. buitentemperatuur van 20°, hoogwaardige afwerking van fiets, ideale bandendruk, ervaren E-bike rijder (schakelt juist), berijder weegt minder dan 70 kg

Bekijk de gebruikershandleiding.

NIEUW: Bosch Performance Line 2016

BOSCH-2016Er waren al wat geruchten maar Bosch komt in 2016 met een accu met een capaciteit van maar liefst 500 watt-uur (Wh). Daarnaast zal het krachtige aandrijfsysteem Performance Line verder worden uitgebreid. Hieronder de veranderingen.

Door het nemen van deze stappen voldoet de Duitse fabrikant zich aan de wensen van de consument. Het bereik van de elektrische fiets zal flink toenemen. Consumenten willen steeds verder kunnen fietsen met een volgeladen accu. Tevens is er ook een onverminderd sterke belangstelling voor E-Mountainbikes. Met E-MTB’s worden steile beklimmingen uitgevoerd, dit vereist hoge eisen aan energieverbruik en prestatie.

Vergeleken met zijn voorganger, de Power Pack 400, zal deze nieuwe Power Pack 500 de watt-uren laten stijgen met maar liefst 25%. De prijs van de Bosch accu is € 800 ,- en is compatibel met alle modellen met een Bosch-aandrijving vanaf 2014.

De Bosch Performance Line CX

Bosch komt in 2016 speciaal voor E-MTB’s met de Performance lijn CX. Dit nieuwe systeem heeft maar liefst 75 Nm aan maximum koppel, dit ga je heuvel op zeker merken! Meer informatie over dit systeem zal binnenkort op www.elektrischefietsen.com worden behandeld.

Snel schakelen

In samenwerking met partners Sram, Shimano en NuVinci is ook een stap voorwaarts is gemaakt. Een schakelsysteem dat het mogelijk maakt om op ieder moment soepel over te schakelen. Dit wordt gedaan met een zo kort mogelijke onderbreking van de ondersteuning.

Nyon_w238Neo-Nyon

Ook Nyon, de innovatieve on-board computer van Bosch wordt dit jaar aangevuld met een aantal nieuwe functies. De navigatie met afstandsberekening en de invoer van GPX-gegevens waren al aanwezig op de computer. Nu kan men ook tien verschillende routes vooraf in de computer invoeren. De hardware is opgewaardeerd, hierdoor zal de computer sneller werken. De in de nieuwe versie van Nyon zit maar liefst 8GB geheugen. Deze zorgt voor een verbetering in de prestaties van de computer.

Bosch-Cudo-covers-Cortez-272x173Update 2-7-2015:

Het Nederlandse bedrijf Hesling heeft een aantal beschermkappen gemaakt voor Bosch motoren. Deze zijn nu beschikbaar voor fabrikanten, die hiermee een uniek uiterlijk aan de fiets kunnen meegeven. Hesling is gespecialiseerd in fietsonderdelen zoals kettingkast beschermers. De beschermkap is er in diverse felle kleuren.

Voor en nadelen Bosch systeem

Hieronder volgen een aantal voor- en nadelen van het algemene Bosch systeem:

Pluspunten:

 • Zeer prettige ondersteuning
 • Ondersteuning ruim voldoende voor alle omstandigheden (wind mee, wind tegen, optrekken, heuvel op)
 • Start prettig en stopt prettig
 • Ruime keuze in ondersteuningen (is sinds 2013 5 ondersteuningen, was daarvoor maar liefst 12 ondersteuningen)
 • Ook krachtige ondersteuning mogelijk als je zelf weinig doet
 • Fraai display (in 2013 nog verbeterd)
 • Display makkelijk te bedienen, display afneembaar tegen diefstal.
 • Efficiënte aandrijving (door middenmotor kan die altijd in juiste toerental draaien).
 • Laag gewicht
 • Robuust systeem doordat motor, sensoren en elektronica allemaal bij elkaar zitten.
 • Laag zwaartepunt ( als je de versie koopt met accu bij de motor)
 • Fabrikant en dealer verkoopt compleet systeem dat makkelijk te onderhouden is. (Dus die kunnen er niet zelf meer er iets aan verpesten. Je weet dat je het betrouwbare systeem van Bosch koopt en je schroeft er zo een nieuwe op)
 • Wielen makkelijk te verwijderen voor bijvoorbeeld banden verwisselen.
 • USB aansluiting voor laden mobieltje e.d.

Minpunten:

 • Actieradius weergave niet erg nauwkeurig.
 • Niet prettig om met ondersteuning in een hoog toerental te fietsen.
 • Motor valt iets meer op dan motor in achterwiel of voorwiel.
 • In combinatie met versnellingsnaaf heb je ook rendementsverlies van de motoraandrijving over de naaf (vooral merkbaar in combinatie met Nexus 7 naaf).
 • Niet te gebruiken in lange afdaling als sleeprem en om de accu te laden.

 

Bekijk hier alle motoren & systemen