Pedalen

Fietspedalen komen in allerlei soorten, vormen, maten en kleuren. Dit is natuurlijk niet geheel zonder reden. Zo zijn er voor bepaalde fiets categorieën ook verschillende eisen die gesteld worden aan de pedalen. Over het algemeen zijn de meeste pedalen en systemen te vinden van Shimano. Dit vooraanstaande sportmerk staat niet alleen bekend om zijn hoge kwaliteit onderdelen maar ook de accessoires. De pedalen kunnen in de volgende types worden opgedeeld:

Platformpedalen

Het platformpedaal is één van de meest voorkomende pedalen en ook de meest toegankelijke voor sportieve gebruikers. Het oppervlak van het pedaal biedt voldoende grip onder andere met dank aan hoe de pedalen ontworpen zijn. Deze zijn, vaak, ontworpen met aluminium schroeven die een klein beetje uitsteken en zo grip bieden. Dit pedaal is makkelijk om aan te wennen en zit niet vast aan de schoen. Dit scheelt doordat er geen speciale schoenen of schoenplaatjes hoeven worden aangeschaft. Voor racefietsers is het nadeel hiervan dat de schoen sneller van het pedaal af kan schieten.

Klikpedalen

Meest populaire pedaal onder gevorderde sportieve fietsers zijn de klikpedalen. Binnen de klikpedalen is er onderscheidt te maken tussen MTB-klikpedalen en race-klikpedalen. Achterop het pedaal zit een klem met een stelmogelijkheid, waarbij het kliksysteem strakker of losser gezet kan worden. Een lossere veer resulteert in het makkelijker in- en uitklikken van schoen. Een nadeel is dat het voor een beginnende fietser flink wennen kan zijn en vaak in het begin als minder prettig wordt ervaren. Een groot voordeel is echter dat je steviger op de pedalen staat en dat ze een betere krachtoverdracht hebben. De race-klikpedalen zijn over het algemeen vrij groot en plat, ze hebben een driehoekige vorm waarbij de punt naar voren wijst. De MTB-klikpedalen zijn over het algemeen klein en bieden de mogelijkheid om aan twee kanten “in te stappen”. Verder zijn de pedalen redelijk open, zodat er geen modder tussen de schoenplaatjes en de pedalen blijft zitten.

Combipedalen

Combipedalen zijn precies wat de naam doet suggereren. Aan één zijde van het pedaal zit het kliksysteem en aan de andere kant het platform. Zo beschik je met één pedaal over beide systemen en kan hierin zo nodig gewisseld worden tijdens een rit.

Schoenplaatjes

Het is belangrijk dat er bij de keuze van schoenplaatjes rekening gehouden dient te worden met een aantal factoren. Zo zijn er verschillen tussen racefiets schoenplaatjes en mountainbike schoenplaatjes. Maar ook wat voor schoenen er worden gebruikt of hoeveel speling gewenst is.