Sensoren elektrische fiets

Sensoren van een elektrische fiets werken op basis van een trapkrachtsensor, een bewegingssensor en/of rotatiesensor. Een trapkrachtsensor van een elektrische fiets registreert hoe hard je moet trappen. Het geregistreerde signaal wordt doorgegeven aan de computer. De computer vergelijkt de inspanning die je moet leveren met het door jou gekozen rijprogramma en op basis daarvan wordt de motor aangestuurd tot het geven van meer of minder energie.

Daarnaast  zijn er nog eleketrische fietsen die zijn uitgerust met een rotatiesensor (ook wel speedsensor genoemd). In tegenstelling tot een trapkrachtsensor, die registreert hoe hard je moet trappen, registreert de rotatiesensor jouw snelheid. Bij een lage snelheid en een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven. Het resultaat is een minder comfortabele en wat meer onrustige manier van bekrachtiging. Het wegrijden met een bewegingssensor gaat wat minder eenvoudig doordat het systeem pas na enkele wielomwentelingen de snelheid kan meten. Dit kan ondervangen worden door gebruik te maken van een power assist functie. Met de power assist is het mogelijk om automatisch weg te rijden en om traploos de bijgegeven energie te regelen. Hierdoor ben je in staat de trapbekrachtiging beter te doseren of in 1 x over te gaan tot maximale ondersteuning.Elektrische fiets sensor: de rotatiesensor

Een van de sensoren op een elektrische fiets is de rotatiesensor. Een rotatiesensor kijkt alleen of de trapas draait. De mate van ondersteuning is onafhankelijk van je eigen inspanning. Als je wilt kun je weinig druk op de pedalen zetten en toch de volle ondersteuning krijgen.

Pluspunten rotatiesensor:

+ Goedkoop segment e-bikes.
+ Ook veel ondersteuning mogelijk als je zelf weinig kracht levert.
+ Betrouwbaar (in combinatie met voorwielmotor betrouwbaarder dan krachtsensor).

Minpunten rotatiesensor:

– Start met vertraging: hij begint pas als de pedalen al rond zijn geweest.
– Stopt met vertraging: hij gaat nog even door wanneer je stopt met trappen.
– Voelt minder natuurlijk dan krachtsensor.
– Als je loopt met de fiets aan de hand en trappers draaien mee (door bv. stroef lopende versnellingsnaaf) start de ondersteuning.
– Vooral bij het wegrijden kan het lastig zijn dat de ondersteuning vertraagd start.
– Als je onbelast de pedalen draait, bijvoorbeeld bij een manoeuvre, kan toch de ondersteuning vol starten.


Elektrische fiets sensor: de (trap)krachtsensor/speedsensor

Een krachtsensor meet ook hoeveel druk je op de pedalen zet. De mate van ondersteuning is afhankelijk van je eigen inspanning. Dit voelt natuurlijker aan. Met krachtsensor is het alsof je een toverdrankje hebt geslikt en veel sterker bent geworden. Maar je moet wel zelf altijd een bepaalde inspanning leveren.

Pluspunten krachtsensor:

+ Ondersteuning voelt natuurlijk aan.
+ Ondersteuning start direct bij wegrijden.
+ Ondersteuning stopt direct bij stoppen trappen.
+ Ondersteuning start niet als je de pedalen onbelast draait, bijvoorbeeld bij een manoeuvre of lopen met de fiets.

Minpunten krachtsensor:

– Als je zelf weinig energie wilt of kunt leveren levert de motor ook weinig ondersteuning.
– Duurder dan de rotatiesensor.
– In combinatie met voorwielmotor heb je een losse onderhoudsgevoelige krachtsensor nodig.


Extra fiets sensor: Snelheidsensor

Alle e-bike motoren berekenen de fietssnelheid, omdat de ondersteuning wettelijk moet stoppen bij 25 km/u (45 km/u bij speed-pedelecs). Een snelheidssensor doet dit alleen net wat nauwkeuriger. Een snelheidssensor (of versnellingssensor) kan er in combinatie met de andere sensoren voor zorgen dat de ondersteuning nog nauwkeuriger wordt afgestemd. Het is dus een handige aanvulling op een e-bike met een rotatiesensor of met een rotatie- en trapkrachtsensor, maar niet essentieel.

Elektrische fiets met rotatie- en trapkrachtsensor

Een e-bike die een rotatiesensor en een trapkrachtsensor heeft reageert op de fietssnelheid, trapsnelheid en de kracht die jij gebruikt bij het fietsen. Veel elektrische fietsen hebben tegenwoordig een combinatie van elektrische fiets sensoren. Een e-bike met meerdere sensoren is vooral handig als je vaak tegenwind hebt of veel op heuvelachtig terrein fietst. Tevens zorgt de combinatie ervoor dat het starten en stoppen van de ondersteuning soepeler verloopt. Bekijk het overzicht met elektrische fiets modellen die beschikken