Soorten elektrische fietsen

Net als bij gewone fietsen zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen zoals elektrische damesfiets, elektrische stadsfiets, elektrische vouwfiets etc. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze soorten elektrische fietsen? En welk soort elektrische fiets past het beste bij jou? Wij leggen je de verschillen hieronder uit.

Elektrische stadsfiets

De elektrische stadfiets is een comfortabele elektrische fiets die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik, zoals naar werk, winkels en/of school. De banden van een elektrische stadsfiets zijn minder geprofileerd en over het algemeen breder dan die van racefietsen maar smaller dan die van mountainbikes. De elektrische stadsfiets is daarom niet geschikt voor deelname aan wedstrijden en/of om door bossen en velden te rijden. Vooral het merk Cortina richt zich op elektrische stadsfietsen.

Cortina elektrische fiets

 

Bekijk alle elektrische stadsfietsen

 

Speed Pedelec

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de maximale trapondersteuning 45 kilometer per uur is. Bij een e-bike behaald de trapondersteuning een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Speed pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) zijn bromfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Meer informatie over speed pedelecs vind u hier.

gazelle elektrische fiets

Bekijk alle elektrische speed pedelec

 

Elektrische Transportfiets

De elektrische transportfiets is op het moment erg populair. Vrijwel ieder bekend e-bike merk (Gazelle, Cortina, Brinckers etc.) heeft wel één of meerdere elektrische transportfietsen in hun collectie zitten. De elektrische transportfiets kenmerkt zich voornamelijk aan de voordrager die op de fiets bevestigd is.

 

Brinckers elektrische fiets

Bekijk alle elektrische transportfietsen

 

Elektrische moederfiets

De elektrische moederfiets is een damesfiets maar dan met net iets meer. Deze type e-bike kenmerkt zich aan delage instap, extra stevigheid van de gehele fiets (wielen, frame etc.), bescherming van de veren van het zadel, een langere bagagedrager en goede remmen. Met al deze extra voorzieningen (zoals kinderzitjes) is een elektrische moederfiets geschikt om veilig met kinderen voor- en achterop te fietsen.

Brinckers elektrische fiets blossom

 

Bekijk alle elektrische moederfietsen

 

Elektrische mountainbike

De elektrische mountainbike behoort tot de sportieve elektrische fietsen en is verkrijgbaar in zowel een damesmodel als een herenmodel. Mountainbikes zijn standaard uitgerust met brede banden en een goed profiel. Om op ruig terrein goed te kunnen fietsen, zijn veel mountainbikes voorzien van vering. Meer informatie over elektrische mountainbikes vindt u hier.

Cube elektrische fiets

Bekijk alle elektrische mountainbikes

 

Elektrische tandem

Op de elektrische tandem kunt u met meerdere personen tegelijk op een fiets. De meeste tandems zijn bedoeld voor twee personen, maar er bestaan ook tandems voor meer dan twee personen. Sparta is momenteel het enige merk dat een elektrische tandem aanbiedt.

Sparta elektrische fietsen

Bekijk alle elektrische tandems

 

Elektrische vouwfiets

De naam zegt het eigenlijk al. De elektrische vouwfiets kunt u opvouwen waardoor deze makkelijk mee te nemen is in de trein, auto en/of de boot.

Dahon elektrische vouwfiets

Bekijk alle elektrische vouwfietsen

Elektrische bakfiets

Je komt ze vooral in de grote steden tegen, elektrische bakfietsen. Ideaal voor het vervoer van 1, 2 of zelfs 3 kleine koters. Vroeger was dit eigenlijk alleen maar mogelijk met de nodige spierkracht, tegenwoordig leg je lange afstanden af met wat hulp van een e-bike motor. De bakfiets is ideaal voor het vervoer van je kinderen, de boodschappen uit de supermarkt. Nooit meer parkeerproblemen met je auto, kinderen veilig naar school en je doet ook nog wat aan lichaamsbeweging!

Elektrische bakfiets

Bekijk alle elektrische bakfietsen

 

Elektrische hybridefiets

Een elektrische hybridefiets is een kruising tussen een stadsfiets en een tourfiets (racefiets of mountainbike). Hybride elektrische fietsen hebben vaak een verende voorvork en grotere wielen, waardoor het rijden over hobbelige wegen een stuk comfortabeler en stabieler is.

Gazelle elektrische fietsen

Bekijk alle elektrische hybridefietsen

 

Elektrische racefiets

Een elektrische racefiets, ook wel elektrische wielrenfiets genoemd, is een fiets die geoptimaliseerd is voor gebruik van wielerwedstrijden. Bij de elektrische racefiets worden de luchtweerstand en het gewicht zo laag mogelijk gehouden. De elektrische racefiets is een van de nieuwste type e-bikes.

 

Cube elektrische fiets