Spatborden

Spatborden zijn te vinden in verschillende modellen. Het grootste verschil bij spatborden is waar deze aan bevestigd wordt. Zo zijn er spatborden die vlak onder het zadel worden bevestigd (voornamelijk sportieve) en spatborden die aan het frame worden bevestigd. Bij voornamelijk de minder sportieve fietsen komt het voor dat spatborden standaard gemonteerd worden. Deze moeten ervoor zorgen dat al het vuil dat van de weg en de banden afkomt tegen worden gehouden.

Bij sportieve fietsen is dat vaak juist andersom. Hier zal standaard geen spatbord worden bijgeleverd. Echter is het voor deze fietsen alsnog mogelijk om een spatbord te monteren. Binnen het assortiment aan spatborden zijn er enkele verschillende varianten die gekozen kunnen worden op basis van voorkeur. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het type fiets waar u over beschikt. Zo is het voor een full suspension mountainbike niet handig om het spatbord aan het frame te monteren gezien deze beweegt.

Het nut van het plaatsen van spatborden op sportieve fietsen is dat deze de berijder kunnen beschermen tegen stenen of modder dat opvliegt tijdens het rijden. Zo voorkomt u dat aan het einde van de dag/rit uw rug doorweekt is of volledig bedekt in de modder. Spatborden zijn te verkrijgen van verschillende merken en in verschillende formaten. Daarnaast zijn er ook nog eens spatborden die zonder gereedschap gemonteerd kunnen worden.

afneembaar spatbord