Speed Pedelecs

Terug naar vorige pagina
Sparta E-Speed

Sparta E-Speed

Wat zijn nu precies Speed pedelecs? Speed pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) zijn snorfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Speed pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken.

Hoe verschilt een Speed Pedelec van een normale e-bike?

Speed pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) zijn snorfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Ook de SpartaMet die uit zichzelf 20 km per uur kan rijden valt hieronder. Let op het begrip snorfiets, want dat is de speed pedelec voor de wet. Dit houdt kort samengevat in dat u een kenteken (‘blauw plaatje’) en kentekenbewijs nodig heeft én een WA-verzekering.

Verzekering

Bij aanschaf van een speed pedelec moet u zelf een WA verzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan overtreedt u de wet.

De speed pedelec brengt een hoop vragen met zich mee. Dit komt vooral door de aparte status. In feite is de speed pedelec een snorfiets. Hieronder een aantal veelgestelde vragen:

Stromer ST 2

Stromer ST 2

Moet je een helm op?

Officieel vallen beide fietsen, elektrisch als Speed Pedelec, op dit moment in de categorie ‘snorfiets’. Dit komt doordat er bij beide type fietsen een (gas)hendel op zit, die autonoom (dus zonder zelf te trappen) rijden mogelijk maakt. Dit betekent dat een helm (nog) niet verplicht is. De merken die de Speed pedelecs verkopen raden consumenten wel aan om een (fiets)helm te gebruiken. Veiligheid staat uiteraard voorop!

Hoe hard gaat een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec biedt trapondersteuning tot ongeveer +/- 45 km/u. U begrijpt dat u bij een speed pedelec geadviseerd wordt om daarom ook een helm te dragen tijdens de rit. Verder is een Speed pedelec uitgevoerd met schijfremmen die geschikt zijn voor deze hogere snelheden.

Wat is de actieradius van de elektrische fiets en een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec heeft een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets. Zeker wanneer er in hogere snelheden wordt gefietst. Dit kan soms wel 4 x minder zijn dan normale elektrische fiets. Kijk voor de actieradius van een bepaald model op de specificatie pagina van dit model.

Mogen speed pedelecs op het fietspad rijden?

Speed pedelecs mogen op zowel het verplichte fietspad als het onverplichte fietspad rijden. Hierin onderscheiden ze zich dus van de snorfiets, omdat het niet toegestaan is om met een verbrandingsmotor op een onverplicht fietspad te rijden.

Moet de fiets op naam gesteld worden?

Ja, alle Speed pedelecs zijn kentekenplichtig, net als een snorfiets. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.

Moet de fiets verzekerd zijn?

Ook hierin zijn de Speed pedelec gelijk aan een snorfiets. Een speed pedelec valt onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig (WAM). Dit houdt in dat de fiets WA-verzekerd moet zijn.

Vanaf welke leeftijd mag u op een speed pedelec rijden?

Beide fietsen vallen in de categorie snorfietsen. Vanaf je 16e mag je dus met het rijbewijs AM een speed pedelec gebruiken. Met een rijbewijs B mag u uiteraard ook op deze fietsen rijden.

Op zoek naar een Speed Pedelec / Speed bike? Zoek via de eenvoudige keuzehulp de ideale speedpedelec.