Speed Pedelecs

Sparta E-Speed

Sparta E-Speed

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de ondersteuning niet, zoals bij andere elektrische fietsen, stopt bij 25 kilometer per uur. U kunt met zelf meetrappen snelheden van wel 45 kilometer bereiken. Vooralsnog is de fiets vooral populair bij dertigers die grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk en daarvoor liever op de fiets stappen dan in de auto. Vanaf 1 januari 2017 valt de speed-pedelec voor de wet onder bromfietsen. Speed-pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

Verzekering

Bij aanschaf van een speed pedelec moet u zelf een WA verzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan overtreedt u de wet. Vergelijk hier gemakkelijk uw fietsverzekering.

Stromer ST 2

Stromer ST 2

Wat is de actieradius van een Speed Pedelec?

Een Speed-pedelec heeft een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets. Zeker wanneer er in hogere snelheden wordt gefietst. Dit kan soms wel 4 x minder zijn dan een normale elektrische fiets. Kijk voor de actieradius van een bepaald model op de specificatie pagina van dit model.

Mogen Speed Pedelecs op het fietspad rijden?

Nee, sinds 1 januari 2017 zijn Speed Pedelecs verplicht om op de rijbaan te rijden.

Vanaf welke leeftijd mag u op een Speed Pedelec rijden?

Voor de Speed Pedelec gelden dezelfde regels als voor de bromfiets. Zo moet u minimaal een bromfietsrijbewijs hebben.  Vanaf 16 jaar mag je dus met het rijbewijs AM een Speed Pedelec gebruiken.

Meer informatie over de regels voor een Speed Pedelec vindt u hier.