Speed Pedelecs

Terug naar vorige pagina
Sparta E-Speed

Sparta E-Speed

Wat zijn nu precies Speed Pedelecs? Speed Pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) zijn vanaf 1 januari 2017 bromfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Speed Pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarbij de ondersteuning niet, zoals bij andere elektrische fietsen, stopt bij 25 kilometer per uur. Je kunt met zelf meetrappen snelheden van wel 45 kilometer bereiken. Vooralsnog is de fiets vooral populair bij dertigers die grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk en daarvoor liever op de fiets stappen dan in de auto.

Hoe verschilt een Speed Pedelec van een normale e-bike?

Speed pedelecs (soms ook high speed e-bikes genoemd) zijn bromfietsen voor de wet, waarbij u zelf ook nog kunt meetrappen. Een speed pedelec kan een snelheid bereiken van 45 kilometer per uur waarbij een normale elektrische fiets stopt bij 25 kilometer per uur.

Verzekering

Bij aanschaf van een speed pedelec moet u zelf een WA verzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan overtreedt u de wet. De speed pedelec brengt een hoop vragen met zich mee. Hieronder een aantal veelgestelde vragen:

Stromer ST 2

Stromer ST 2

Moet je een helm op?

Vanaf 1 januari 2017 is een helm voor berijders van een Speed Pedelec verplicht. Een nieuw type helm doet vanaf 1 januari zijn intrede op de Nederlandse weg. Op het eerste gezicht is het een racefietshelm, maar het nieuwe hoofddeksel is dikker en groter en speciaal ontworpen voor mensen met een snelle e-bike of wel Speed Pedelec.

Wat is de actieradius van de elektrische fiets en een Speed Pedelec?

Een Speed Pedelec heeft een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets. Zeker wanneer er in hogere snelheden wordt gefietst. Dit kan soms wel 4 x minder zijn dan normale elektrische fiets. Kijk voor de actieradius van een bepaald model op de specificatie pagina van dit model.

Mogen Speed Pedelecs op het fietspad rijden?

Nee, sinds 1 januari 2017 zijn Speed Pedelecs verplicht om op de rijbaan te rijden.

Moet de fiets op naam gesteld worden?

Ja, alle Speed Pedelecs zijn kentekenplichtig, net als een bromfiets. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.

Vanaf welke leeftijd mag u op een Speed Pedelec rijden?

Voor de Speed Pedelec gelden dezelfde regels als voor de bromfiets. Zo moet u minimaal een bromfietsrijbewijs hebben.  Vanaf 16 jaar mag je dus met het rijbewijs AM een Speed Pedelec gebruiken.

Op zoek naar een Speed Pedelec / Speed bike? Zoek via de eenvoudige keuzehulp de ideale speedpedelec.

Meer informatie over de regels voor een Speed Pedelec vindt u hier.