Elektrische herenfietsen

Het verschil tussen elektrische herenfietsen en een damesmodel zit hem in het frame. We spreken van dames- en herenfietsen omdat dit oorspronkelijk ook was hoe het werkte. Als man reed men op een herenmodel en als vrouw andersom. Tegenwoordig kan iedereen voor een elektrische herenfiets kiezen, jong en oud, man of vrouw. De reden waarom een herenframe een extra bovenbuis heeft, heeft te maken met stijfheid. Met de technieken van jaren geleden was deze extra stang nodig om te zorgen dat het frame stijf genoeg was. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, al levert een extra buis nog steeds extra stevigheid en stabiliteit.

Voor korte ritjes gelden vaak de volgende vuistregels:

Lange mensen à (elektrische) herenfiets

Kleinere mensen à (elektrische) damesfiets

Voor mensen die veel moeite hebben met het opstappen bij een herenfiets is het ook verstandig om voor een damesfiets of model met lage instap te gaan.

Verkoop herenmodel wordt minder

De afgelopen jaren worden er steeds minder herenmodellen verkocht. Dat zal enerzijds te maken hebben met het feit dat ook damesframes steeds steviger worden. Maar ook omdat steeds meer ouderen een e-bike kopen. Oudere mensen hebben vaak moeite met opstappen en kiezen daarom steeds vaker voor een model met lage instap.

Mixedframe; de tussenoplossing

Er is sinds een aantal jaar een tussenoplossing op de markt, een mixed frame. Dit frame hangt iets hoger dan een klassiek damesmodel, maar lager dan het bekende driehoeksframe. Dit model wordt heel veel gebruikt op zogeheten trekkingbikes en vakantiefietsen. Deze types worden vaak gebruikt voor lange afstanden en heuvelachtige gebieden. Een mixed frame is dan ook een perfect frame tussen elektrische herenfietsen en damesfietsen in.