Elektrische mountainbike

De elektrische mountainbike is zeer in opkomst. Werden er tot voor kort slechts een handjevol modellen op de markt gebracht: tegenwoordig is de e-MTB helemaal in! In het buitenland zijn de elektrische mountainbikes al langer populair, maar nu begint dat in Nederland ook te komen. En dat is niet zo gek, want met e-MTB kun je veel plezier beleven!

Elektrische mountainbikes

De elektrische mountainbike behoort tot de sportieve elektrische fietsen en is verkrijgbaar in zowel een damesmodel als een herenmodel. Elektrische mountainbikes zijn standaard uitgerust met brede banden en een goed profiel. Om op ruig terrein goed te kunnen fietsen, zijn veel elektrische mountainbikes voorzien van vering. Met een accu als 2e long, een sterke middenmotor en een mooi gecentraliseerde gewichtsverdeling is de laatste generatie elektrische mountainbikes een garantie voor vele plezierige en langere ritten dan ooit tevoren. Tijdens het klimmen kom je makkelijker boven en tijdens het afdalen merk je weinig van die extra componenten aan boord. Tochten van 30 kilometer worden nu 50 kilometer!

Extra sterke motor

Voor een elektrische mountainbike wordt een andere motor gebruikt dan voor een normale elektrische fiets. Een motor bij een MTB heeft een enorme koppel: de extra kracht biedt je ondersteuning bij het klimmen of aanzetten. Veelgebruikte motorsystemen bij e-MTB's zijn:

  • Bosch Performance CX
  • Shimano STePS 8000

Doordat de motor op momenten enorme kracht levert, zal de actieradius afnemen. Want als de motor enorm hard moet werken om jou te ondersteunen, zal de accu sneller leeg zijn. Een elektrische mountainbike heeft dan ook vaak een iets kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets.

Aanschaf elektrische mountainbike

De belangrijkste keuze die je dient te maken bij de aanschaf van een elektrische mountainbike is: waar ga ik de elektrische mountainbike voor gebruiken?

E-MTB voor in het bos

In Nederland worden mountainbikes voornamelijk gebruikt op bospaden, karresporen en soms op verharde paden. De mountainbike die hiervoor gebruikt wordt heeft een geveerde voorvork en geen vering aan de achterzijde. Dit wordt ook wel een hardtail mountainbike genoemd. Bij deze elektrische mountainbike heb je de keuze tussen twee wielmaten: 27,5 inch en 29 inch. Een 29 inch is geschikt voor de wat langere mountainbikers en heeft als eigenschap dat het wiel wat makkelijker over oneffenheden rolt. Het 29 inch wiel is tevens geschikt voor de snelle trajecten. Ben je wat kleiner van stuk dan kun je het beste voor een 27,5 inch wiel gaan. Een 27,5 inch mountainbike wiel heeft als eigenschap dat de fiets wendbaarder is en hij stuurt daarom scherper.

Elektrische mountainbikes voor woon-werk verkeer

Je kunt ook de E-MTB gebruiken als woon-werk verkeer. Dankzij de dikke banden van kun je gemakkelijk stoeprandjes meepakken of soepel van een trap af fietsen. Ook de elektrische mountainbike voor in de stad is er in twee wielmaten: 27 inch en 29,5 inch. Ook voor in de stad kunt je het beste gebruik maken van een hardtail mountainbike.

Elektrische mountainbike voor in de bergen

De elektrische mountainbike voor in de bergen beschikt, in tegenstelling tot de stads- en bos mountainbikes, wel over voor- en achtervering. Deze fietsen worden ook wel fully mountainbikes genoemd. De keerzijde aan een fully mountainbike ten opzichte van een hardtail mountainbike is dat deze aanzienlijk hoger geprijsd is.

e-bike keuzehulp