Speed Pedelec

Een Speed Pedelec is een elektrische fiets waarbij de ondersteuning niet, zoals bij andere elektrische fietsen, stopt bij 25 kilometer per uur. U kunt met zelf mee trappen snelheden van maar liefst 45 kilometer bereiken. Vooralsnog is de fiets vooral populair bij dertigers die grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk en daarvoor liever op de fiets stappen dan in de auto. Vanaf 1 januari 2017 valt de Speed Pedelec voor de wet onder bromfietsen. Speed Pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

Actieradius 

Een Speed Pedelec heeft een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets. Zeker wanneer er in hogere snelheden wordt gefietst. Dit kan soms wel 4 x minder zijn dan een normale elektrische fiets. Kijk voor de actieradius van een bepaald model op de specificatie pagina van het desbetreffende model.

Regels 

Voor de Speed Pedelec gelden dezelfde regels als voor de bromfiets. Zo moet u minimaal een bromfietsrijbewijs hebben. Vanaf 16 jaar mag u dus met het rijbewijs AM een Speed Pedelec gebruiken. Meer informatie over de regels voor een Speed Pedelec vindt u hier.

Verzekering 

Bij aanschaf van een Speed Pedelec moet u zelf een WA verzekering afsluiten. Doet u dit niet, dan overtreedt u de wet. Bereken hier uw premie.

Populaire Speed Pedelecs

De meest verkochte Speed Pedelecs in het eerste kwartaal van 2018 zijn:

  1. Dutch ID
  2. Stromer
  3. Riese & Muller - Supercharger 
  4. Gazelle Cityzen
  5. Specialized - Turbo Vado