Speed pedelecs

De speed pedelecs, je ziet ze steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Voor sommigen is het nog even wennen als ze iemand op een fiets met een helm zien. Maar pas op, want de fietser scheurt je zo voorbij! De speed bike, of wel 45 kilometer fiets, past helemaal in deze tijd: 100% elektrisch, milieuvriendelijk en duurzaam. Moet je 15 tot 40 kilometer afleggen om op je werk te komen, dan is de speed pedelec een slimme keuze. Je krijgt beweging, geniet van de buitenlucht, bespaart brandstofkosten en het is ook hartstikke milieuvriendelijk. En ben je ZZP'er? Dat zit je al snel voordelig op een speed-pedelec dankzij diverse milieu subsidies. 

 

Wat is een speed pedelec?

Speed pedelecs worden ook wel high speed e-bikes genoemd. Het zijn elektrische fietsen waarbij de ondersteuning niet, zoals bij andere elektrische fietsen, stopt bij 25 kilometer per uur. Je kunt met zelf mee trappen snelheden van maar liefst 45 kilometer bereiken. Vooralsnog is de fiets vooral populair bij dertigers die grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk en daarvoor liever op de fiets stappen dan in de auto. Vanaf 1 januari 2017 valt de high speed e-bike voor de wet onder de bromfietsen. Speed pedelecs zijn voorzien van een Nederlands kenteken en voor de berijder is het dragen van een helm verplicht.

Verschillende prijsklassen

De speed pedelecs zijn er in verschillende prijsklassen. De prijzen variëren van 2500 tot 9500 euro. De verschillen zitten hem met name in materiaal, gewicht, kwaliteit van de onderdelen, motor, accu en rijeigenschappen. De speed pedelec met de hoogste prijs is niet automatisch de beste. 

Fietsaccessoires maken de speed pedelec

De accessoires maken de fiets. Nu steeds meer mensen op een speed-pedelec of een elektrische fiets rijden, zien we ook een toename in het aanbod aan fietsaccessoires en -onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende handige fietstassen- en kratten, fietscomputers, kinderzitjes, navigatiesystemen en fietsverlichting.  Dat maakt het fietsen op een e-bike namelijk een stuk leuker en gemakkelijker. Maak van je e-bike een volwaardig vervoersmiddel en ‘pimp’ je elektrische fiets met de fietsaccessoires die jij handig vindt.

Actieradius; hoe ver wil je fietsen? 

De afstand die een e-bike kan afleggen met een fietsaccu, noemen we de actieradius. Een hig speed e-bike heeft een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets. Zeker wanneer er in hogere snelheden wordt gefietst. Dit kan soms wel 4 x minder zijn dan een normale elektrische fiets. Kijk voor de actieradius van een bepaald model op de specificatie pagina van het desbetreffende model. Let op! De actieradius wordt door veel dingen beïnvloed. Lees ook 'e-bike actieradisu; wat moet je weten?' of  'Tips: vergroot de actieradius!'.

Speed pedelec regels

Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. Zo moet je minimaal een bromfietsrijbewijs hebben. Vanaf 16 jaar mag je dus met het rijbewijs AM een Speed Pedelec gebruiken. Meer informatie over speed pedelecs regels vind je hier.

Let op! Verplichte WA verzekering speed pedelec

Bij aanschaf van een speed pedelec moet je een WA verzekering afsluiten. Doe je dit niet, dan overtreed je de wet.