Welke motorpositie moet ik hebben?

Terug naar vorige pagina

Wat voor motor moet ik hebben?

De motor voor de aandrijving kan in het voorwiel, achterwiel of in het midden bij de trapas zitten. Alle deze drie plekken hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Je hoort vaak dat de plek van de motor van invloed is op het stuurgedrag en de stabiliteit. Iedere elektrische fiets kan stabiel rijden en maakt dus niet uit waar de motor bevestigd is. Als een fiets instabiel aanvoelt of slecht stuurt ligt dat aan een foute geometrie of een te slap frame.

Vier motorgerelateerde vragen: 

1. Welke motor moet ik hebben? In het midden, in het voorwiel of in het achterwiel?
2. Waar ga ik de fiets voor gebruiken? Lange afstanden, korte ritten?
3. Wat is het vermogen en de kracht van de motor?
4. Krachtsensor of rotatiesensor?

Welke motor moet ik hebben?

Kies je voor een motor in het achterwiel, voorwielaandrijving of juist voor een middenmotor bij de trapas? De keuze voor de motorpositie is door het grote aanbod van mogelijkheden tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Welke systemen zijn er en waarom zou je kiezen voor een motor in het midden, of toch juist in het voor- of achterwiel? De keuze die u maakt is afhankelijk van een aantal factoren en natuurlijk een stukje persoonlijke voorkeur. ElektrischeFietsen.com heeft voor u de voor- en nadelen op een rij gezet.

VoorwielMotor in het voorwiel

De voorwielmotoren zijn simpel, robuust en vaak de goedkoopste motoren die er verkrijgbaar zijn. Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn daarom meestal een stukje goedkoper dan andere modellen waar de motor ergens anders is bevestigd. Fietsen met voorwielmotor zijn te combineren met diverse versnellingssystemen zoals: naafversnelling, derailleurversnelling en zelfs een cardanasaandrijving.

Voordelen
Nog een groot voordeel: je kunt in elke versnelling wegrijden. De motor begint te werken zodra je wegrijdt. Bij een middenmotor is de aandrijving verbonden met de trapas. Dus als je zelf zwaar trapt, heeft de motor het ook zwaar. Met een voorwielmotor krijg je direct ondersteuning zodra je begint te trappen, dit gebeurt in elke versnelling. Verder zijn voorwielmotoren minder onderhoudsgevoelig. Ook fiets je ook zonder ondersteuning erg licht.  Verder heb je wel een band dat sneller vervangen zal moeten worden dan bij een achterwiel. De voorband is wel lastiger te wisselen.

Nadelen
Maar er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen te noemen. In een bocht kan door de aandrijving het voorwiel sneller wegglijden. Door de motor verwerkt is in het voorwiel kan de fiets wat zwaar zijn aan de voorkant om op te tillen.  En een voorwielaandrijving is lastig te combineren met krachtsensor omdat die niet geïntegreerd is in de motor. De fietser kan ook het gevoel hebben om voortgetrokken te worden. Dit is een persoonlijke voorkeur.

   Bekijk alle modellen met een voorwielmotor

MiddenmotorMiddenmotoren

Bij een middenmotor zit de motor bij de trapas. Voor de gewichtsverdeling is dat gunstig. Over het algemeen is de E-bike dan wat gemakkelijker te hanteren. Maar de middenmotor is vooral een goede keuze omdat hij niet de nadelen van de voorwielmotor en de achterwielmotor heeft.

Elektrische fietsen met een middenmotor beginnen de laatste jaren echt door te breken, er is een duidelijke verschuiving merkbaar van de motor in het voorwiel naar de trapas. De meest bekende middenmotor is het Bosch-aandrijfsysteem, maar de laatste jaren is er concurrentie bijgekomen in de vorm van het Shimano STEPS-systeem.

Een middenmotor is minder storingsgevoelig. Bij een voorwielmotor heb je een aparte krachtsensor nodig bij de trapas. Zo’n sensor meet hoeveel kracht je zelf op de pedalen zet. Vervolgens berekent de computer hoeveel ondersteuning de motor moet bieden. Bij de middenmotor is die sensor ingebouwd. Dat scheelt weer los onderdeel op de fiets. Marktleider Bosch stelt dat de vernieuwde middenmotor efficiënter en dus zuiniger is. En dat zou tot een grotere actieradius moeten leiden. Bosch heeft dat gedaan door een stelsel van tandwielen in te bouwen. Wat de fietser een fijn traptempo vindt, is voor een elektromotor een veel te laag toerental om efficiënt te kunnen werken. Een stelsel van tandwielen zorgt ervoor dat het traptempo wat dichter bij het ideale toerental van de motor komt. Het enige wat je van deze aanpassing ziet, is een opvallend klein voorblad.

De middenmotoren zijn vaak wel opzichtig aanwezig wat door veel mensen als niet mooi wordt bevonden. De motoren worden wel steeds kleiner dan vroeger.

  Bekijk alle modellen met een middenmotor

AchterwielmotorAchterwielmotoren

Elektrische fietsen met een achterwielmotoren zijn over het algemeen het stilst. Dit ook mede doordat je vooruit fietst en het geluid van de motor achter je laat. De motoren geven je het gevoel dat je letterlijk een duwtje in de rug krijgt. Je kunt remmen op de motor en zo energie terugwinnen en ze slijten minder hard dan de middenmotoren. Net als bij de voorwielmotor luistert het kiezen van de juiste versnelling bij het wegrijden niet zo nauw. De motor komt je ook in een zware versnelling meteen te hulp.

Maar er zijn ook nadelen. Je zit vast aan het derailleursysteem dat sneller slijt en meer onderhoud nodig heeft dan een naafversnelling. Het verwisselen van de achterband is ingewikkeld. En een achterwiel motor heeft een lager rendement dan een middenmotor. Je haalt dus minder kilometers uit je accu.

 

  Bekijk alle modellen met een achterwielmotor

Wat is het vermogen en de kracht van een motor?

Vrijwel alle elektrische fietsen zijn begrensd op een vermogen van 250 watt. Maar er zijn wel grote verschillen in kracht. Heuvel op heeft dit nogal zijn werking. Motoren met voldoende kracht helpen je ook wanneer je in een zware versnelling bergop gaat. De kracht wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). Hoe hoger het getal hoe meer kracht.

Krachtsensor of rotatiesensor?

Een e-bike geeft alleen ondersteuning als je zelf de trappers rond trapt. Het meten kan op twee manieren. Een rotatiesensor kijkt alleen of de trapas draait. En een krachtsensor meet ook hoeveel druk je op de pedalen zet.

Met een rotatiesensor is de mate van ondersteuning  onafhankelijk van je eigen inspanning. Je kunt als je wilt weinig druk op pedalen zetten en toch de volle ondersteuning krijgen. Met een krachtsensor is de mate van ondersteuning afhankelijk van je eigen inspanning. Dit voelt natuurlijker aan. Met krachtsensor is het alsof je een toverdrankje hebt geslikt en veel sterker bent geworden. Maar je moet wel zelf altijd een bepaalde inspanning leveren.

Rotatiesensor

Pluspunten:

 • Goedkoop segment e-bikes.
 • Ook veel ondersteuning mogelijk als je zelf weinig kracht levert.
 • Betrouwbaar ( in combinatie met voorwielmotor betrouwbaarder dan krachtsensor).

Minpunten:

 • Start met vertraging: hij begint pas als je de pedalen al rond zijn geweest.
 • Stopt met vertraging: hij gaat nog even door wanneer je stopt met trappen.
 • Voelt minder natuurlijk dan krachtsensor.
 • Als je loopt met de fiets aan de hand en trappers draaien mee(door bv stroef lopende versnellingsnaaf)start de ondersteuning.
 • Vooral bij het wegrijden kan het lastig zijn dat de ondersteuning vertraagd start.
 • Als je onbelast de pedalen draait, bijvoorbeeld bij een manoeuvre, kan toch de ondersteuning vol starten.

Krachtsensor

Pluspunten:

 • Ondersteuning voelt natuurlijk aan.
 • Ondersteuning start direct bij wegrijden.
 • Ondersteuning stopt direct bij stoppen trappen.
 • Ondersteuning start niet als je de pedalen onbelast draait, bijvoorbeeld bij een manoeuvre of lopen met de fiets.

Minpunten: 

 • Als je zelf weinig energie  wilt of kunt leveren levert de motor ook weinig ondersteuning.
 • Duurder dan de rotatiesensor.
 • In combinatie met voorwielmotor heb je een losse onderhoudsgevoelige krachtsensor nodig.

Bij sommige systemen moet de sensor regelmatig opnieuw gekalibreerd worden.

Conclusie

Onze conclusie is om te bepalen waar je de fiets voor gaat gebruiken, alle systemen goed uit te proberen en te ervaren naar welk systeem jouw voorkeur uit gaat! Dit kan o.a. op de ElektrischeFietsen.com Events. Hier zijn alle merken en modellen aanwezig, uitgevoerd met verschillende systemen.